O gravidă de 32 de ani, nevaccinată, și-a pierdut viața după 11 zile de AGONIE la ATI. Cu ce medicament se tratase femeia acasă
Tragedie petrecută în Bihor, acolo unde o femeie însărcinată în vârstă de 32 de ani, a murit, luni, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Oradea. Femeia, mamă a 4 copii, era nevaccinată. Aceasta s-a prezentat la Urgențe la finalul lunii septembrie, cu simptome de Covid-19, după ce o săptămână a stat acasă tratându-se cu paracetamol.
Încă din prima zi de internare, femeia a primit îngrijiri medicale la ATI, însă nici obstetricienii de la Maternitate, nici terapiştii de la Spitalul Judeţean din Oradea n-au reuşit s-o salveze. Starea sa de sănătate s-a agravat de la o zi la alta. În total, aceasta a stat 11 zile internată la Terapie intensivă, relatează Bihoreanul.
Potrivit sursei citate, gravida a încetat din viaţă luni, 4 octombrie, la ora 13:15, în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, unde fusese transferată cu o săptămână înainte din secţia ATI a Maternităţii.
"Pacienta, domiciliată în Nucet şi însărcinată în săptămâna 24, s-a prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean în data de 24 septembrie, la ora 2.00 noaptea, cu simptome specifice de Covid. Din anamneza făcută în UPU a reieşit că timp de o săptămână se tratase acasă cu paracetamol. Din cauza simptomelor de infectare cu coronavirusul a fost testată, rezultatul ieşind pozitiv, şi i s-a făcut CT, care a indicat o bronhopneumonie specifică Covid", a declara dr. Lucia Daina, director medical şi manager interimar al Spitalului Judeţean.
Potrivit acesteia, pacienta a fost trimisă la Maternitate, cu saturaţie de oxigen 90, dar pentru că starea de sănătate i s-a înrăutăţit a fost internată în seara aceleiaşi zile de 24 septembrie în secţia de Terapie Intensivă a subunităţii.
Dată fiind agravarea stării gravidei, pe 27 septembrie, mai exact la trei zile de la internare, cazul a fost analizat de o comisie medicală formată din patru medici şefi de secţii, obstetricieni şi ginecologi.
"S-a concluzionat pe de o parte că sarcina nu era în pericol, iar pe de altă parte că în scop vital matern (n.r. – pentru prioritizarea salvării vieţii gravidei faţă de cea a fătului) nu era indicată o cezariană, aceasta putându-i agrava şi mai mult starea", a mai spus medicul.
Pacientei i-a fost administrată, cu acordul său, medicaţie anti-Covid, inclusiv Remdesivir, a precizat directorul medical al Spitalului Judeţean, din care face parte şi Maternitatea.
În 27 septembrie, pacienta a fost transferată din secţia de Terapie Intensivă a Staţionarului III în secţia ATI din clădirea principală a Spitalului Judeţean, unde a fost îngrijită încă o săptămână, luni, 4 octombrie, intervenind decesul.
"La fel ca în toate cazurile de deces matern, şi acesta a fost raportat la Ministerul Sănătăţii şi se va întruni o comisie de analiză a cazului care va stabili cu exactitate cauza decesului şi corectitudinea conduitei terapeutice", a mai precizat dr. Daina.
Femeia de 32 de ani a mai avut în trecut încă patru naşteri, fără probleme, mai arată sirsa citată.