MENIU

Mediul de afaceri se teme de un Cod Fiscal MODIFICAT PE ŞEST

<p>Vin vremuri grele</p>

NOUL COD FISCAL. Reprezentanţii investitorilor consideră că retragerea de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice a proiectelor CODULUI FISCAL şi a celui de Procedură Fiscală fără consultarea mediului de afaceri, generează suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente.

NOUL COD FISCAL. "Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) trage un important semnal de alarmă cu privire la retragerea de pe site-ul MFP a proiectelor CODULUI FISCAL şi a celui de Procedură Fiscală, considerând că retragerea acestor proiecte fără consultarea mediului de afaceri şi a părţilor afectate de modificările propuse, este de natură a genera suspiciuni serioase cu privire la conţinutul final al acestor documente. Organizaţiile reunite sub egida CDR susţin proiectul de rescriere a Codului Fiscal şi doresc ca acest proces să fie transparent şi deschis", se arată într-un comunicat al Coaliţiei, care reuneşte principalele structuri de investitori străini şi români de pe piaţa locală.

NOUL COD FISCAL. "Reamintim autorităţilor române faptul că acest proiect de modificare a CODULUI FISCAL are o istorie marcată în principal de momente de blocare şi chiar stopare a procesului de rescriere iar modificările legislative adoptate în ultima perioadă nu au fost supuse unui proces de consultare, influenţând într-o extrem de mare măsură predictibilitatea şi stabilitatea cadrului economic autohton în integralitatea sa", se mai spune în comunicatul prezentat de Mediafax.

Noul Cod Fiscal: Fără impozit majorat la maşini cu motor mic, celelalte modificări rămân

 NOUL COD FISCAL. Sâmbătă, Ministerul Finanţelor a anunţat că a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele CODULUI FISCAL şi Codului de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

NOUL COD FISCAL. Surse oficiale au declarat miercuri că Ministrul Finanţelor a transmis miniştrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru maşini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 centimetri cubi, fără însă alte modificări faţă de forma iniţială.

NOUL COD FISCAL. Potrivit proiectului noului COD FISCAL, persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, pentru motoare maimari impozitul urmând însă să scadă.

Mediafax a mai anunţat că impozitele şi taxele locale vor fi indexate în continuare o dată la trei ani în funcţie de inflaţie, dar nu de către Guvern, ca în prezent, ci direct de primării, şi vor putea fi majorate în fiecare an cu până la 50% faţă de acest nivel, comparativ cu nivelul maxim de 20% permis de normele actuale.

Miercuri, 16 iulie. Noul Cod Fiscal: Fără impozit majorat la maşini cu motor mic, celelalte modificări rămân

Ministrul Finanţelor a transmis miniştrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru maşini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 centimetri cubi, fără însă alte modificări faţă de forma iniţială, au declarat surse oficiale.

Marţi, 15 iulie GUVERNUL RENUNŢĂ la modificările Codului Fiscal: CRESC DOAR UNELE IMPOZITE

Proiectul care majorează impozitele pentru maşini şi imobile va fi modificat astăzi în ședinţa de Guvern. Ministerul Finanţelor a retras sâmbătă de pe site proiectul, la doar câteva ore de la publicare, la solicitarea premierului Victor Ponta, după ce a stârnit dezbateri în presă.

Premierul Ponta face un pas în spate. Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, Guvernul renunţă la majorarea impozitelor pentru maşini şi terenuri. Nu scapă însă de majorări cei care deţin clădiri nerezidenţiale. Acestea sunt modificările ce vor fi aduse în final Codului Fiscal, după ce propunerile iniţiale au provocat un adevărat scandal.

Impozitele pentru maşini rămân la acelaşi nivel ca în prezent. Proiectul de Cod fiscal pus în dezbatere publică vineri seara şi retras, ulterior, sâmbătă, propunea impozite mai mari pentru maşinile de până la 1600 cc.

Sâmbătă 12 iulie. Ponta, speriat de impactul public: Proiectul noului Cod Fiscal, care măreşte taxele, a fost retras

Ministerul Finanţelor a retras de pe site proiectul noului Cod Fiscal şi al Codului de procedură fiscală, care măreşte mai multe taxe, relatează Realitatea TV. Retragerea din dezbaterea publică a documentelor a fost făcută la solicitarea premierului Victor Ponta, după reacția vehementă a unei părți a presei.

Premierul Victor Ponta a cerut retragerea din dezbaterea publică a proiectelor Codului Fiscal şi Codului de procedură fiscală care măreau mai multe taxe. Decizia a fost luată după un val de critici formulate de jurnalişti şi analişti economici.

"În urma solicitării prim-ministrului Victor Ponta, Ministerul Finanţelor Publice a retras pe de site-ul ministerului proiectele Codului Fiscal şi al celui de Procedură Fiscală, pentru ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice. Intenţia Guvernului este de a iniţia o dezbatere publică deschisă şi transparentă cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, însă dorim, în acelaşi timp, şi adoptarea de măsuri care să contribuie la continuarea creşterii economice şi la limitarea extinderii poverii fiscale. În prezent, una dintre priorităţile Guvernului este de a limita evaziunea fiscală, inclusiv prin modificări ale Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Modalitatea în care se vor concretiza aceste intenţii, după discuţii cu specialişti şi societatea civilă, va fi decisă de Guvern şi va fi supusă consultării publice înainte de aprobarea de către Parlamentul României. Propunerile care vor fi asumate de Guvern vor fi dezbatute şi asumate, împreună cu Bugetul pentru anul 2015, de către Parlamentul României", anunţă un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice. 

Vineri 11 iulie. Retragerea proiectului, anticipată cu o zi mai devreme

Retragerea proiectului de modificare a Codului Fiscal a fost anticipată încă de vineri seara de strategul politic Cozmin Gușă, într-o intervenție la Realitatea TV. Postul de televiziune relata știrea apărută pe Mediafax spre miezul nopții, asta în timp ce televiziunile apropiate arcului guvernamental o ignorau complet. "Că s-a gândit domnul Ponta să facă o bucurie baronilor sau că i-au impus baronii lui Ponta să crească taxele e totuna. Suntem pe o spirală a lipsei de ecou, iar într-o asemenea spirală nu poate veni nimic bun. Ce s-ar putea întâmpla pozitiv, ca acest proiect să fie retras, dar și asta s-ar face din rațiuni populiste", a declarat vineri seara, consultantul politic Cozmin Gușă, la Realitatea TV.

COZMIN GUȘĂ, despre majorarea taxelor: MIROASE A DEZASTRU!

Ce prevăd proiectele

Persoanele fizice care deţin clădiri cu o altă destinaţie decât cea de locuinţă vor plăti un impozit reprezentând până la 2% din valoarea impozabilă, iar impozitul pe maşini va fi majorat semnificativ, de două ori şi jumătate în cazul autoturismelor cu motorizări de până la 1.600 centimetri cubi, scrie MEDIAFAX

Documentul stabileşte că persoanele fizice, care în prezent sunt impozitate cu 0,1% din valoarea impozabilă a clădirii, vor fi obligate să achite pentru clădirile nerezidenţiale un impozit cuprins între 0,25 şi 1,5% din valoarea calculată de către un evaluator autorizat sau de 2% din valoarea impozabilă, dacă nu există un raport de evaluare, scrie MEDIAFAX. 

Astfel, persoanele fizice vor fi taxate similar firmelor care deţin astfel de clădiri.

Cota impozitului pe clădiri pentru care există un raport de evaluare va fi stabilită de primărie.

În acelaşi timp, proiectul modifică valorile de impozitare şi coeficienţii de ajustare pentru locuinţele persoanelor fizice, însă suma de plată va rămâne foarte apropiată de valorile actuale.

Modificări vor fi efectuate de Guvern şi la impozitul pe terenul din intravilan, unde suma de plată creşte proporţional cu rangul şi zona localităţii, ajungându-se la creşteri de la 10.353 lei/hectar la 83.000 lei/hectar.

Pentru proprietarii de maşini, impozitul va creşte de la 8 lei la 20 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi în cazul autoturismelor cu motoare de până la 1.600 cm3 inclusiv şi de la 18 lei la 30 lei/200 cmc pentru maşinile cu o capacitate cilindrică cuprinsă între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv.

Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv, impozitul va scădea însă, de la 72 lei la 60 lei/200 cmc, scăderea continuând şi pentru maşini cu motoare mai mari.

Majorări de impozit vor fi efectuate şi pentru maşini de marfă, motociclete, bărci cu motor, scutere de apă.

 

 

Mai multe articole despre:
cod fiscal modificari COD FISCAL