MENIU

Resurse naturale, date gratis! Noua lege a redevențelor, așteptată de 3 ani, "apă de ploaie"

Ministerul Economiei a lansat în dezbatere publică, după 3 ani de așteptare, un proiect de lege pentru reglementarea sistemului de redevențe al concesiunilor resurselor minerale, petroliere și hidrominerale. Se propune un cadru legal unitar privind toate resursele naturale, nu separat ca până acum, dar schimbările propuse sunt dezamăgitoare în raport cu așteptările venite dinspre societate.

În ciuda promisiunilor repetate ale echipelor guvernamentale care s-au succedat la Palatul Victoria că vor modifica regimul redevențelor percepute companiilor petroliere, aflate de ani de zile la un nivel extrem de scăzut, Guvernul Tudose pune în dezbatere o lege a redevențelor care nu schimbă aproape nimic.

Mai mult, specialiștii au explicat că redevențele pentru giganții care extrag petrol și gaze din Marea Neagră SCAD, potrivit noilor reglementări!

În ceea ce privește reglementările privind exploatările de pe uscat, așteptate de cel puțin trei ani, nu apar mari modificări față de ce prevede legea în prezent. În cazul producției onshore de gaze și țîței, revedentele rămân la fel ca acum, doar că se schimbă prețul de referință.

Este de așteptat să izbucnească un nou scandal, în condițiile în care consumatorii români plătesc prețuri mai mari pentru energie decât locuitorii din țări lipsite de resurse naturale.

Cum scad taxele în cazul producției din Marea Neagră

În cazul producției offshore (cea din Marea Neagră), redevența va fi formată dintr-o cotă fixă și una variabila, în funcție de volumul de volumul de țiței și gaze extras. Până acum, redevențele nu erau diferențiate în funcție de tipul de exploatare (onshore sau offshore).

În cazul zăcămintelor offshore de țiței, se stabilește o cotă fixă de 8% pentru întreg volumul extras și una variabila între 4,5% și 5,5% în funcție de volumul extras. În cazul zăcămintelor offshore de gaze naturale, se stabilește o cotă fixă de 10% pentru întreg volumul extras și una variabilă între 2% și 3%, în funcție de volumul extras.

Practic în cazul exploatărilor marime avem parte de o scădere a redevenţelor, a explivcat un specialist pentru EVZ. Aceeaşi situaţie este şi în cazul exploatărilor de gaze din Marea Neagră"l. Redevenţele pentru resursele din Marea Neagră sunt cu atât mai importante cu cât după procesul câştigat în faţa Ucrainei pe tema platformei maritime a României au fost trasate şi concesionate 11 noi loturi de exploatare. Se presupune că în aceste noi exploatări există resurse de petrol şi gaze importante, chiar mai mari decât cele aflate pe uscat, care oricum sunt consumate în proporţie de 87%.

La articolul 22 al legii scrie că titularii exploataţiilor vor plăti redevenţe fixe în valoare de 8% din producţie şi redevenţe variabile cu valori cuprinse între 4,5% şi 5,5%. Care este problema?

„În primul rând că în lege nu scrie dacă aceste două valori se însumează sau sunt două variante de taxare între care firmele petroliere pot opta sau care sunt activate în funcţie de vreun factor. Acesta este faptul neclar din lege care lasă loc de interpretări, dar şi mai interesant este faptul că redevenţele sunt practic mai mici decât cele prevăzute în legea din 2004. La exploataţiile maritime rar se întâmplă ca producţia să fie sub 100.000 de tone de ţiţei pe trimestru. Acest nivel de producţie era taxat prin vechea lege cu 13,5%, când nu exista diferenţiere între onshore şi offshore. Pe noua lege avem această taxă fixă de 8% pentru orice nivel de producţie, care nu ştim dacă se adună sau nu cu cea variabilă. Cea variabilă încadrează la 4,5 redevenţa pentru producţii cuprinse între 100 şi 150.000 de tone pe trimestru dintr-o exploatare. Chiar dacă s-ar aduna am avea o redevenţă totală de 12,5%, mai mică decât cea de 13,5% conforma legii vechi. Pe noua lege obţinem 13,5% doar din exploatările care depăşesc 200.000 de tone pe trimestru, adică o producţie dublă decât cea reglementată în 2004.

Ce se întâmplă cu redevențele la producția "onshore"

În cazul operațiunilor onshore de exploatare a țițeiului, revedența va fi între 3,5% și 13,5% din valoarea producției brute extrase, în funcție de mărimea zăcământului, ca și până acum. În cazul gazelor, redevența va fi între 3,5% și 13%, în funcție de mărimea zăcământului, ca și până acum.

Producătorii de petrol și gaze din România vor plăti totuși redevențe mai mari, se arată într-o analiză Profit.ro, ca urmare a faptului că, deși nu a schimbat cotele, Executivul a modificat însă modul de calcul, dar și prețul de referință, în cazul ambelor hidrocarburi exploatate onshore.

Astfel, în cazul petrolului, deși cotele vor rămâne în continuare aceleași (cuprinse între 3,5 și 13,5%), prețul de referință luat în calcul în formula redevențelor nu se va mai raporta la țițeiul Suez Blend, mai ieftin, nici la Urals (cum ar fi vrut asociațiile de producători), ci direct la Brent, țițeiul de referință la nivel global. Cotația acestuia a fost, anul trecut, superioară, în medie, cu 5 dolari pe baril decât cea a celorlalte tipuri de petrol.

 

Similar, la gaze naturale, cotele rămân aceleași (între 3,5% și 13%), însă noul preț de referință nu va mai fi cel fixat de ANRM încă din 2008 și nemodificat până în prezent, de 495 lei/mia de metri cubi, adică 45,71 lei/MWh, ci va fi reprezentat de cotația gazelor naturale pe piața angro centralizată - OPCOM.

Guvernul PSD-ALDE face un nou cadou giganților petrolieri de la Marea Neagră

Guvernul Tudose a făcut săptămâna trecută un nou cadou "pe șest" giganților Exxon, OMV, Lukoil și altor companii care scot gaze și petrol din Marea Neagră.

Companiile care explorează și exploatează zăcămintele de petrol și gaze din Marea Neagră vor avea un regim normal al redevențelor, urmând să plătească redevențele prevăzute în acest moment în lege sau în contractele încheiate cu statul român, potrivit unui proiect de lege adoptat de Executivul Tudose.

Guvernul PSD-ALDE interzice prin actul normativ majorarea redevențelor pentru companiile petroliere ce dețin concesiuni offshore în Marea Neagră.

Proiectul a fost adoptat de Guvern în ședința de săptămâna trecută, cu toate că nu fusese anunțat pe ordinea de zi, și a fost trimis deja la Parlament pentru dezbatere și adoptare. Este primul proiect de lege dedicat explorărilor și exploatărilor de hidrocarburi offshore, scrie Hotnews.ro.

Noua lege prevede că firmele care au acorduri în perimetrele petroliere offshore (în largul Mării Negre) beneficiază, pe toată perioadă derulării acestora, de nivelul de redevență, cotele procentuale de redevență petrolieră, pragurile de producție brute brută aferente acestor cote și de reglementările fiscale existențe la data intrării în vigoare a prezenței legi.

Cum este motivată noua LEGE A REDEVENȚELOR

Proiectul de lege publicat de Ministerul Energiei invonă Programul de Guvernare al PSD-ALDE, prin care s-a asumat de către Guvern "simplificarea legislaţiei în domeniul resurselor minerale şi petroliere precum şi restrângerea într-un cadru legal unitar, uşor de actualizat, construit să asigure contribuţii juste a operatorilor din domeniul exploatării resurselor minerale, petroliere şi hidrominerale la efortul general de dezvoltare a ţării şi asigurării stabilităţii financiare a economiei, corespunzător importanţei şi caracterului neregenerabil al acestor bogăţii naturale".

De asemenea, tot prin Programul de Guvernare s-a asumat separarea legislaţiei pe tipuri de resurse astfel încât să fie mult mai clară pentru operatorii care le exploatează și mai facil de urmărit pentru autoritatea competentă.

Ce schimbări sunt preconizate prin noua lege

Prin propunerile făcute se urmăresc, în principal, următoarele modificări:
- sistematizarea redevenţelor pe domeniile onshore şi offshore,
- separarea redevenţelor pe tipuri de resurse: minerale, hidrominerale şi petroliere,
- completarea cadrului normativ prin introducerea cotelor de redevenţă pentru resursele petroliere din domeniul upstream offshore,
- completarea cadrului normativ prin introducerea cotelor de redevenţă pentru resursele hidrominerale din domeniul upstream onshore,
- actualizarea cotelor de redevenţă, pornind de la experienţa acumulată de autoritatea competentă în urma aplicării prevederilor Legii Minelor nr. 85/2003 şi Legii Petrolului nr. 238/2004,
- modificarea termenelor de raportare/plată a redevenţelor de la trimestru la lună,
- introducerea posibilităţii de actualizare periodică a cotelor de redevenţă, prin hotărâre a Guvernului, pe baza unor analize economice respectiv prin aplicarea cursului de schimb oficial lei/euro stabilit in prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, după caz,
Prin propunerile făcute se urmăresc, în principal, următoarele completări:
- introducerea posibilităţii de actualizare a cotelor de redevenţă, de către autoritatea competentă, la prelungirea duratei contractelor de concesiune, prin aplicarea cotelor de redevenţă aflate în vigoare la data semnării actelor adiţionale

- se introduce obligaţia de reziliere de îndată a contractelor de concesiune în cazul neplăţii redevenţei datorate statului pe o perioadă mai mare de 6 luni de la data scadenţei, de către autoritatea competentă,
- se introduc ca referinţe în stabilirea preţului de referinţă a resurselor petroliere piaţa Brent pentru ţiţei respectiv piaţa centralizată angro - OPCOM pentru gaze naturale

Mai multe articole despre:
redevenţe legea redeventelor