Germania, în colaps. Sindicatul celui mai mare constructor auto european blochează fabricile și oprește producția
Industria auto din Germania este în pragul unei crize de proporții uriașe. IG Metall, cel mai mare sindicat din țară, amenință cu proteste în fabricile Volkswagen. Urmează greve de avertisment. Se așteaptă opriri ale lucrului la uzinele VW încă de luni. Potrivit sindicatelor, aproximativ 300 de angajați Volkswagen din Wolfsburg au anunțat sfârșitul perioadei de grație.
„Am arătat dorința de a face compromisuri la masă negocierilor, dar mâna noastră întinsă a fost respinsă”, a declarat negociatorul IG Metall, Thorsten Groger. „Acum urmează greve de avertisment, pe care compania nu le poate trece cu vederea. În toate fabricile, producția va fi oprită temporar în viitorul apropiat”, a mai spus el.
„Nemulțumirea în rândul forței de muncă este mare”, a declarat șeful consiliului de întreprindere, Daniela Cavallo. Prin urmare, se așteaptă o largă susținere atunci când vor avea loc primele acțiuni, a spus Cavallo. Grevele de avertisment sunt deja posibile duminică – dar este mai probabil că IG Metall să inițieze primele acțiuni luni.
A treia rundă de negocieri colective la VW s-a încheiat joia trecută fără rezultat. Negocierile vor fi reluate pe 9 decembrie. Consiliul de întreprindere și IG Metall cer majorări salariale semnificative, dar acestea nu urmează să fie plătite pentru a înființa un fond pentru finanțarea reducerilor de timp de lucru. În schimb, reprezentanții angajaților doresc garanții pentru stabilitatea locurilor de muncă și că nu vor fi închise fabrici. În dispută salarială, consiliul de administrație al companiei auto cere, printre altele, o reducere a salariului cu zece procente pentru cei aproximativ 120.000 de angajați de la Wolfsburg, Braunschweig, Hanovra, Salzgitter, Emden și Kassel – și nu exclude închiderea fabricilor.
Directorul financiar al VW, Arno Antlitz, a justificat criză în care se află compania printr-o supracapacitate masivă: pe piață europeană sunt vândute în prezent cu două milioane de vehicule mai puțîn decât înainte de pandemia Corona.
Pentru VW, asta înseamnă că trebuie să reducă producția cu 500.000 de mașini anual. Angajații vor să răspundă supracapacității cu un fond care să poată finanța o reducere a timpului de lucru în cele mai afectate fabrici. În același timp, solicită menținerea activității în toate fabricile grupului din Germania.