Noi dispoziţii privind sancţionarea pentru lipsa rovinietei. Ce trebuie să ştii despre amendă
În Monitorul Oficial cu numărul 227 din 14 martie 2018 a fost publicată Legea pentru modificarea şi completarea art. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România. Una dintre prevederi se referă la faptul că şoferii nu mai pot fi sancţionaţi în intervalul cuprins de la data săvârşirii infracţiunii şi până la data comunicării acesteia.
Legea, care urmează să intre în vigoare începând cu 14 septembrie 2018, aduce noi dispoziţii. Una dintre ele prevede că pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării contravenţiei.
„În intervalul de la data săvârşirii contravenţiei până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenţiei, nu se pot încheia alte procese verbale de constatare a contravenţiei pentru lipsa rovinietei valabile pentru acelaşi vehicul”, explică avocatul Raluca Cârstea, pentru adevarul.ro.
De asemenea, în noua lege se stipulează că „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de patru luni de la data săvârşirii faptei”. Noua dispoziţíe a fost adoptată pentru că actualele norme nu sunt suficient de clare, instanţele interpretând în mod diferit diversele situaţii reclamate de şoferii care s-au trezit cu amenzi aplicate în mod repetat pentru lipsa rovinietei.
O altă noutate adusă de legea care va intra în vigoare în toamnă este că procesul verbal de constatare a contravenţiei nu mai trebuie să fie însoţit de fotografii doveditoare.