MENIU

Noi detalii în cazul fostului manager al Spitalului CF 2, acuzat că a luat șpagă peste 700.000 de lei. Își recunoaște fapta și scapă de închisoare

Fostul manager al Spitalului CF 2 din București, Șerban Bucur, a fost acuzat de luare de mită în valoare de peste 700.000 de lei, dar a scăpat de închisoare după ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției. Acesta a fost implicat în 146 de acte de corupție, primind bani în numerar de la oameni de afaceri ale căror firme aveau contracte cu unitatea medicală.

Ce au transmis anchetatorii

Joi, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au anunțat instanța despre acordul de recunoaștere a vinovăției al lui Bucur, care se află sub control judiciar. Infracțiunea de care este acuzat este luarea de mită în formă continuată, având loc între decembrie 2019 și iunie 2024.

Potrivit DNA, Bucur, care era manager al spitalului și ordonator de credite, ar fi solicitat și primit aproximativ 764.370 de lei de la reprezentanți ai firmelor ce aveau relații contractuale cu spitalul. Acești bani reprezentau un procent între 5% și 10% din valoarea facturilor plătite de unitatea medicală. Banii erau, de obicei, oferiți în plicuri, în biroul său.

"Cele 146 de acte materiale se referă la întâlnirile în care managerul a primit aceste sume, de regulă în numerar, de la reprezentanții societăților comerciale, în cadrul întâlnirilor desfășurate la spital", a explicat DNA. Activitățile pentru care au fost solicitate mitele includeau asigurarea hranei pacienților, lucrări de reparații și întreținere a instalațiilor, precum și achiziții de produse de curățenie.

Șerban Bucur a recunoscut faptele în fața instanței, acceptând atât încadrarea juridică, cât și pedeapsa de trei ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o perioadă de patru ani. De asemenea, el va presta 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității și a fost de acord cu confiscarea sumei de 764.370 de lei.

Alte patru persoane implicate în acest caz, toți reprezentanți ai unor societăți comerciale, au semnat și ele acorduri de recunoaștere a vinovăției, primind pedepse cu suspendare între 1 an și 6 luni, și 1 an și 4 luni, în funcție de gravitatea faptei.

Dosarul și acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului București pentru continuarea procedurilor legale.