MENIU

Noi detalii în cazul columbianului acuzat de spionaj și tentativă de distrugere a obiectivelor din România, instigat de un rezident rus. Avea ca ȚINTĂ o zonă comercială din oraşul Bragadiru

Un cetățean columbian de 34 de ani a fost trimis în judecată de către DIICOT, fiind acuzat că a cules informații și a realizat fotografii cu scopul de a distruge prin explozie sau incendiere obiective importante din România. Acesta a fost instigat de un rezident rus să efectueze acest act de sabotaj, iar autoritățile române l-au prins înainte ca fapta să fie comisă.

Ținta: zona comercială din Bragadiru

Conform surselor anchetei, bărbatul avea ca țintă o zonă comercială din orașul Bragadiru, județul Ilfov. În telefonul său au fost găsite imagini cu zona respectivă, în care erau marcate anumite obiective, inclusiv un turn și un depozit. Mai mult, columbianul a trimis coordonatorului său din Rusia o fotografie care să ateste prezența sa în locația desemnată. De asemenea, bărbatul a fost reținut pe una dintre străzile de acces către zona vizată, care include atât spații comerciale, cât și depozite și magistrale de transport al gazului, fiind o zonă cu risc mare în cazul unui incendiu sau explozie.

Deși tentativa de atac nu s-a materializat, la scurt timp după reținerea columbianului, agențiile de propagandă ale Rusiei au răspândit un fals pe rețelele sociale, afirmând că ar fi avut loc un incendiu major la un depozit din Bragadiru, care ar fi conținut carburant destinat armatei ucrainene. Știrea falsă a fost distribuită pe platformele X (fost Twitter), Telegram, VK, YouTube și Reddit, fiind prezentată ca un sabotaj reușit de către o grupare de rezistență ucraineană.

Acțiunile columbianului și legătura cu Rusia

Sursele anchetei susțin că cetățeanul columbian a recunoscut în timpul audierilor că a acționat singur, dar la instigarea unui rezident rus. Potrivit DIICOT, în iulie 2024, bărbatul a desfășurat activități de documentare în teren, realizând fotografii și filmări ale obiectivelor pe care intenționa să le distrugă. Acesta a fost instruit în activități de culegere de informații în cadrul armatei din Columbia, ceea ce sugerează experiență în acest tip de operațiuni.

Columbianul a fost arestat preventiv pe 1 august și, pe 13 noiembrie 2024, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru tentativă de comiterea a unui act de diversiune care pune în pericol securitatea națională. Ancheta a arătat că planul infracțional nu a fost finalizat din cauza intervenției rapide a autorităților române.

În cadrul investigațiilor, DIICOT a precizat că acțiuni similare au fost identificate și în alte țări europene, acestea fiind coordonate de grupuri susținute de Rusia, cu scopul de a crea panică, a submina încrederea în autorități și a destabiliza sprijinul față de Ucraina.

„De asemenea, în aceeaşi perioadă, inculpatul a procedat la efectuarea recunoaşterii în teren a obiectivelor pe care intenţiona să le distrugă în modalităţile menţionate, realizând fotografii şi filmări ale acestora. Planul infracţional nu a fost finalizat datorită intervenţiei organelor de poliţie. Cercetările efectuate au mai relevat că inculpatul a efectuat stagiul militar în cadrul forţelor armate din ţara de origine, fiind instruit în activităţi de culegere de informaţii”, a precizat DIICOT.