MENIU

Nicușor Dan, lovitură pentru rechinii imobiliari. Două terenuri din nordul Bucureștiului revin la municipalitate

Primarul Capitalei intră în rechinii imobiliari. Foto/Inquam

Două terenuri aflate în zona de lux din nordul Bucureștiului vor reveni în posesia Primăriei Capitalei. Nicușor Dan spune că în cazul ambelor terenuri au fost probleme cu actele și că au fost înstrăinate ilegal.

Municipalitatea a început demersurile pentru recuperarea mai multor terenuri înstrăinate ilegal, a anunţat, marţi, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

El a precizat, într-o postare pe Facebook, că a solicitat instanţei anularea dispoziţiei de restituire emise în 2003 pentru un teren de pe Şoseaua Petricani de 66.345,22 de metri pătraţi.

Potrivit primarului, după vânzări repetate, o cotă de 45% din teren a ajuns în 2004 la omul de afaceri Manochehr Saadati-Sohi, iar ulterior întreaga suprafaţă a fost cumpărată de Galleria Shopping Center SRL, al cărei administrator este acesta.

"După verificarea tuturor actelor, reiese că terenul restituit în anul 2003 a fost 'mutat' în hârtii de pe un mal al lacului Plumbuita pe celălalt mal prin indicarea greşită a vechiului amplasament. Expertiza tehnică care a stat la baza deciziei de restituire reţinea şi faptul că terenul măsurat este 'liber de construcţii', ignorând intenţionat construcţia drumului asfaltat cu o lăţime de 7 metri. Pe acest drum, care are o lungime de 2 kilometri, se realizează unicul acces posibil la terenul rămas în patrimoniul Municipiului Bucureşti, aflat în domeniu public şi în administrarea ALPAB", a explicat Nicuşor Dan.

Într-un alt dosar, primarul general a solicitat Tribunalului Bucureşti constatarea nulităţii absolute a contractelor de vânzare-cumpărare şi revenirea în proprietatea municipalităţii a terenului de 7.259 de metri pătraţi de pe Şoseaua Nordului nr. 7A.

"Şi povestea acestui teren este veche şi încâlcită. Ea a început în anul 1999, odată cu emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate de către Ministerul Tineretului şi Sportului în favoarea Biroului de Turism pentru Tineret (BTT), denumit anterior Biroul de Turism şi Tranzacţii S.A. Curtea de Apel a constatat însă în 2015 nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate. Însă, până la această decizie, terenul fusese deja vândut de BTT unei firme care, la rândul său, l-a vândut societăţii Salberg Dezvoltare SRL. Terenul este declarat de utilitate publică, iar potrivit legislaţiei în vigoare nu îi poate fi schimbată destinaţia şi nu se pot construi clădiri care să schimbe destinaţia spaţiului în discuţie", a menţionat Nicuşor Dan.

Potrivit acestuia, o altă speţă s-a finalizat cu anularea titlului de proprietate asupra unor terenuri situate în Sectorul 2 a căror suprafaţă însumează două hectare. "Zece terenuri din această parcelă au fost date în administrarea Consiliului Local Sector 2, iar alte opt terenuri au rămas în proprietatea Municipiului Bucureşti, ca urmare a deciziei Judecătoriei Sectorului 2 de anulare a titlului de proprietate", a indicat primarul general.