Nicolăescu vrea Legea Prevenţie în vigoare din 2017. Ce spune acesta despre amendarea pacienţilor
Eugen Nicolăescu, fostul ministrul al Sănătăţii, a afirmat în cadrul emisiunii Prime Time News de la Realitatea TV despre proiectul de lege privind prevenţia în sănătate că este important că se discută pe această temă, mai ales că a lansat acest proiect în urmă cu trei luni şi nimeni nu era interesat. "Indicatorii din sănătate sunt îngrijorători. Necesitatea unui program de prevenţie nu o mai pune nimeni sub semnul întrebării", a afirmat acesta.
"Prin acest proiect, pacienţii pot să beneficieze de servicii medicale gratuite de prevenţie. Prevedem şi o sursă de finanţare, de la bugetul de stat, ca să nu băgăm mână în buzunarul asigurăţilor", a spus Eugen Nicolăescu, dând exemplu campania de analize din anul 2008, atunci când s-a descoperit 20% din români nu fusese niciodată la medic, precum şi mai multe afecţiuni şi riscuri la multe persoane.
"Sper ca legea să fie funcţională de la 1 ianuarie 2017. Dacă facem prevenţie o facem responsabilă, corectă, eficientă, dacă introducem registre, dacă vom oferi asistenţă, foarte mulţi bolnavi nu vor mai ajunge să aibă nevoie de tratament", a completat acesta, adăugând că mai devreme de 5-10 ani o astfel de campanie nu are cum să dea rezultate.
Fostul ministrul al Sănătăţii a mai explica că Agenţia Naţională de Prevenţie a Sănătăţii se înfiinţează întrucât este nevoie de o structură autonomă, independentă care să răspundă în faţa Guvernului.
Legat de amendarea pacienţilor care refuză prevenţia şi se îmbolnăvesc, Eugen Nicolăescu a spus că, potrivit proiectului, cetăţenii sunt informaţi asupra programelor de prevenţie şi dacă refuză în scris, chiar după ce i s-au prezentat consecinţele refuzului, atunci poate suporta o parte din tratament în caz de îmbolnăvire. "Este clar că dacă se duc la prevenţie şi depistează din timp boala, nu mai este nevoie să ajungă la spital", a mai spue fostul ministrul al Sănătăţii.
128 de senatori şi deputaţi, de la PNL, PSD, UDMR şi minorităţi au depus o iniţiativă legislativă care prevede apariţia unui Program Naţional de Prevenţie. Potrivit legii, oamenii pot refuza vaccinurile sau programele de diagnosticare, dar o fac pe pielea lor.
Proiectul iniţiat de liberali, în frunte cu Alina Gorghiu şi fostul ministru al sănătăţii, Eugen Nicolăescu, mai prevede şi că putem primi bani pentru cheltuielile de sănătate, dacă demonstrăm că...participăm la competiţii sportive.