MENIU

Nicolae Breban, numit președinte onorific al Consiliului Consultativ ICR de către omul lui Tăriceanu

Într-o conferinţa de presă organizată marţi, în Bucureşti, la sediul Institutului Cultural Român, preşedintele instituţiei, Radu Boroianu, a anunțat că ademicianul Nicolae Breban, care va fi preşedintele Consiliului consultativ al ICR, din care vor face parte maximum şapte persoane.

Cum scriitorul Breban a fost acuzat de CNSAS că ar fi colaborat cu Securitatea cu numele conspirativ „Baltag", fiind chiar omul de legătură al temutului general torționar Nicolae Pleşiţă, era inevitabil ca Radu Boroianu să nu fie întrebat de ce s-a gândit la Nicolae Breban pentru această funcţie. Șeful ICR a răspuns că el "este marcat de personalitatea integrală, nu numai de aspectele lui câteodată rebarbative şi mai abrazive". "Este un om de o cultură cu totul covârşitoare, este cel mai mare romancier modern al limbii române, este un om care are o cultură muzicală cu totul necomună, o cultură filosofică, este o personalitate complexă. Este un om dificil, nu există mare creator care să nu fie dificil, dar este şi o autoritate care nu poate fi negată", a spus Boroianu, citat de Mediafax. Despre Patapievici, fostul reședinte ICR Prezent la conferinţa de presă, Nicolae Breban a ținânut să sublinieze că se bucură că Radu Boroianu a preluat funcţia de preşedinte al Institutului Cultural Român:

"Eu cred că ICR şi-a câştigat un şef pe care îl aştepta şi îl merita, eu l-am susţinut, am vrut să-l susţin şi pe amicul meu Andrei Marga, regret că a fost dislocat atât de repede şi de brutal. Institutul Cultural Român, cultura, Radu Boroianu a spus foarte bine, este unul dintre obiectele noastre cele mai preţioase de export, dar şi de structurare, de stabilizare (...) a acestei naţiuni, care este ameninţată de foarte multe lucruri, printre altele de dezmembrare". "George Soros, în America, acest mare speculant financiar, împreună cu amicii săi din România, Mircea Mihăieş, (Gabriel, n.r.) Liiceanu, (Horia Roman, n.r.) Patapievici şi alţii care consideră că nu mai este nevoie de statul român, că Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, că noi, aştia mai în vârstă, care am creat operă, suntem depăşiţi, că totul este depăşit, Eminescu este depăşit, că Ion Barbu este depăşit, că Iorga este depăşit, că Cantemir este depăşit şi a început literatura asta de p..ă, de p...ă, de c.r (...), de prostituţie, imaginea asta de mizerabilism", a spus Nicolae Breban.

"Eu m-am dedicat romanului, (Augustin n.r.) Buzura la fel, din păcate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit şi corupt preşedinte care se numeşte Traian Băsescu, care a numit o echipă catastrofică pentru cultura română, o echipă de necreatori în primul rând, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat. Patapievici nu era un om prost, din păcate s-a întâmplat cu el ce se întâmplă cu unii care sunt umflaţi excesiv, i s-a părut că este un fel de guru al culturii româneşti. Într-una din primele lui cărţi a înjurat ca o haimana ordinară toată istoria acestui popor în care noi ne-am născut, în care au trăit părinţii şi bunicii noştri. (...) La fel a făcut şi un fost amic de-al meu, unul care promitea să fie filosof şi între timp i s-a stricat căruţa pe drum, Gabriel Liiceanu, care după Revoluţie imediat s-a dus la Paris şi în Le Monde, unde Breban şi-a dat în 1971 demisia contra tiranului, lucru unic în ţările din Est.

Gabriel s-a dus repede la Paris să spună că poporul român nu e apt pentru democraţie, consonând cu altă haimana şi ticălos al politicii româneşti, Brucan, căruia i s-au închinat zeci de mii de intelectuali şi posturi de televiziune, a declarat Nicolae Breban, la conferinţa de presă.

Mai multe articole despre:
0 decizii ICR Radu Nicolae Breban Radu Boroianu