MENIU

New York Times: Bani rusești, suspectați că s-ar afla în spatele valului de proteste de la Pungești

<p>New York Times: Bani rusești, suspectați că s-ar afla &icirc;n spatele valului de proteste de la Pungești </p>

Publicația americană The New York Times notează, în ediția electronică de luni, despre perspectiva implicării rusești, prin plăți sau sprijin direct, în spatele protestelor atât de la Pungești, față de compania americană Chevron, cât și din celelalte orașe din Europa de Est, unde gigantul american ar fi demarat foraje de explorare. Convingerea că Rusia susține protestele nu a fost până acum susținută de nicio probă clară, însă dovezi circumstanțiale au alimentat presupozițiile privind infiltrarea sa în afacerile interne ale țărilor est-europene, pentru a bloca amenințările la adresa predominanței sale energetice în Europa, precizează publicația, citată de HotNews.

Mircia Vlasa, primarul micului sat Pungești din estul României, a crezut că a dat de aur atunci când gigantul american Chevron a venit în zona cu planuri de a o explora, în căutarea de gaze de șist, scrie The New York Times. Însă, întâlnirea dintre marile afaceri și România rurală s-a transformat repede într-un coșmar, iar satul a devenit un magnet petru activiștii din întreaga țară, care se opun fracturarii hidraulice, procedeu cunoscut și sub numele de fracking.

Mai departe, publicația americană povestește că primarul, unul dintre puținii localnici care au luat deschis partea Chevron, a fost alungat din oraș într-un conflict pe care activiștii l-au prezentat drept o luptă, între David și Goliat, cu țăranii săraci de o parte și America corporatistă de cealaltă.
"Făcând trimitere la o campanie de proteste misterios de bine organizată și de bine finanțată, autoritățile române, inclusiv premierul, au arătat că lupta asupra fracturării hidraulice, în Europa, are într-adevăr un Goliat, însă este vorba despre compania rusească Gazprom și nu compania americană Chevron", scrie publicația The New York Times, citat de HotNews. 
Pe de altă parte, planurile din Romania s-ar putea dovedi un eșec. Chevron a terminat forajele de explorare de la Pungești, însă nu a făcut deocamdată publice rezultatele. Nimic din toate acestea nu a împiedicat, însă, Gazprom să urmărească propriile proiecte de gaze și petrol de șist. Subsidiara sa sârbeasca, Nis, explorează acum perimetre in vestul României, în apropiere de granița cu Serbia. Însă, spre deosebire de proiectul Chevron din celălalt colț de țară, acțiunile Gazprom nu au stârnit proteste în masă, continuă publicația.
Anca-Maria Cernea, liderul unui grup politic conservator de la Bucuresti care a expus perspectiva unei conexiuni rusești, spune că, deși nu a fost descoperit niciun document care să dovedească plăți sau sprijin direct, din partea Rusiei, dovezile circumstanțiale arată că "rușii sunt în spatele protestele față de Chevron."

Mai multe pe HotNews.