MENIU

Negocieri România-Austria pentru Schengen: Ce sunt oficialii dispuși să facă în schimbul unui vot pozitiv în consiliul JAI

Negocieri România-Asutria pentru Schengen

Noi detalii din culisele negocierii aderării la spațiul Schengen. Potrivit unor surse, România ar fi fost dispusă să preia 1.200 de migranți din Austria în schimbul unui vot pozitiv în consiliul JAI.

Ba mai mult, oficialii români ar fi propus la consiliul din 8 decembrie să fie adoptată doar o rezoluție care să stabilească clar calendarul ridicării verificărilor la graniță. 

Mai exact, oficialii români ar fi propus ca România să adere simbolic la Schengen la 1 ianuarie, dar verificările la granița terestră să fie eliminate abia la finalul lunii martie.

Austria nu a fost de acord, pentru că voia o amânare completă. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că România va deveni parte a Schengen, punctând că miza nu este data la care se va întâmpla acest lucru, ci intrarea în spaţiul de liberă circulaţie.

„Eu am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen, însă v-aş ruga, pe toţi colegii dumneavoastră, să nu ne legăm neapărat de o anumită dată, acelaşi lucru l-am spus şi când lumea a început să vehiculeze ca şi dată ultimativă 8 decembrie. Dacă vă amintiţi, am spus că pentru mine nu ziua de 8 decembrie este o miză, ci intrarea României în Schengen este o miză”, a declarat Klaus Iohannis.

„România va intra în Schengen, dar acum, la acest moment, nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie. Speranţa mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza. Da, Consiliul JAI din martie ar fi, cel puţin teoretic, un moment bun pentru a discuta această chestiune”, a spus Klaus Iohannis.
Mai multe articole despre:
negocieri romania austria vot schengen