NATO încearcă, influenţată de SUA, să despartă UE de Rusia, afirmă ambasadorul rus la Alianţă
Alianţa Nord-Atlantică, puternic influenţată de Statele Unite, încearcă să despartă Uniunea Europeană (UE) de Rusia, a apreciat sâmbătă ambasadorul rus la NATO Aleksandr Gruşko, într-un interviu pentru postul de radio Kommersant FM, citat de portalul Sputnik, potrivit Mediafax.
"După părerea mea, membrii Alianţei nu au o poziţie unanimă (cu privire la acuzaţiile privind implicarea Moscovei în criza din Ucraina), iar noi constatăm absenţa unei asemenea unităţi şi în cadrul Uniunii Europene", a subliniat Gruşko.
"Este evident că Alianţa este supusă unei influenţe puternice din partea Statelor Unite şi a ţărilor care doresc să facă din NATO un instrument care să le permită să despartă Rusia de Europa", a acuzat diplomatul rus.
În opinia sa, procesul politic aflat în curs în cadrul NATO dovedeşte încercările de a despărţi Moscova de Bruxelles, prin crearea unui fel de "cordon sanitar" între cele două capitale.
Ambasadorul rusa făcut aceste declaraţii în contextul intensificării violenţelor în estul Ucrainei, cu doar câteva ore înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului stabilit joi la Minsk între părţile implicate în conflictul armat.
Pe de altă parte, Rusia a depus la Consiliul de Securitate al ONU un proiect de rezoluţie pentru aprobarea înţelegerii de la Minsk asupra reconcilierii ucrainene şi speră ca textul să fie unanim acceptat, a declarat sâmbătă o sursă de la Ministerul rus de Externe
Intensitatea şi amploarea violenţelor din Ucraina au provocat îngrijorări că înţelegerea semnată săptămâna aceasta la Minsk se poate dovedi la fel de ineficientă ca anteriorul armistiţiu de la 5 septembrie, tot de la Minsk.
Astfel, Grupul Celor Şapte democraţii industrializate (G7) şi Uniunea Europeană (UE) au emis un comunicat comun în care şi-au exprimat "îngrijoarea faţă de situaţia din Ucraina" şi confruntările aprige de la Debalţeve, un oraş considerat strategic, asediat de către separatişti.
G7 a anunţat totodată că este pregătit să impună Rusiei sancţiuni suplimentare.
Insurgenţii separatişti proruşi susţinuţi de Rusia, denunţă G7 şi UE în comunicat, "operează (acum) dincolo de linia de contact agreată la Minsk în septembrie 2014, provocând numeroase victime civle".