MENIU

MUTARE-șoc peste Prut: Exerciții militare ale Armatei ruse în Transnistria - Planul ascuns al lui Putin

MUTARE-șoc: Exerciții militare ale Armatei ruse în Transnistria -Planul ascuns al lui Putin Foto: TheMoscowTimes

Armata rusă a programat exerciţii în Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova.

Armata rusă a programat exerciţii în Transnistria, regiunea separatistă prorusă a Republicii Moldova, transmite dpa.

Districtul militar vestic a făcut acest anunţ joi, în timp ce forţele ruse atacau Ucraina pe uscat şi din aer.

Potrivit comunicatului, a fost instituită o zonă specială de antrenament pentru a exersa oprirea de vehicule inamice.

Din comunicat nu reiese clar dacă manevrele s-au încheiat deja, relatează Agerpres.

Republica Moldova și-a închis spațiul aerian joi, la prânz, la ora 12.00, din cauza agresiunilor militare din Ucraina a forțelor rusești.

Armata rusă staţionează în Transnistria de la începutul anilor 1990. Regiunea se învecinează cu Ucraina la est şi condusă de separatişti proruşi. Înghețat și în prezent, conflictul transnistrean s-a declanșat după proclamarea independenței Republicii Moldova, în august 1991.

Rusia a desfăşurat recent manevre militare pe scară largă în Belarus, prelungite deja, urmate de invazia în Ucraina.

Armata rusă nu a precizat câte trupe au fost implicate în manevrele „planificate”.

În Transnistria, o treime dintre cei 500.000 de locuitori sunt etnici ruși și treime sunt moldoveni. Potrivit The Moscow Times, un mic contingent de aproximativ 400 de soldați ruși de menținere a păcii este desfășurat într-o zonă demilitarizată ca parte a unei comisii de monitorizare moldo-transnistrean-ruse din 1992. În același timp, aproximativ 1.000 de militari ruși asigură paza unui depozit de arme transnistrean dezafectat, potrivit estimărilor presei.

Încă de la alegerea ca președinte al vecinilor de peste Prut, Maia Sandu a cerut ca trupele ruse să se retragă din Transnistria.

În iulie 1992, președintele R. Moldova - Mircea Snegur şi cel al Federației Ruse - Boris Elțîn au semnat Acordul cu privire la principiile de soluţionare a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în baza căruia, între altele, a fost instituit un format trilateral de pacificare. În 1999, la Summit-ul OSCE de la Istanbul a fost adoptată o decizie de retragere completă a armelor şi munițiilor aparținând trupelor ruse (fosta armată a 14-a sovietică). În perioada imediat ulterioară summit-ului însă, între 2002-2004 nu au fost retrase. La 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat cu o majoritate de voturi proiectul de rezoluție „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul R. Moldova”, potrivit MAE.