Motivul pentru care Ziua Aviației se sărbătorește de Sfântul Ilie - Care e legătura
Ziua Aviației este sărbătorită de Sfântul Ilie, în România. Deși puțină lume știe, există o explicație pentru care s-a decis ca cele două sărbători să coincidă.
La 20 iulie, România sărbătorește Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene, o sărbătoare națională care omagiază eroii și realizările aviației române. Dar care este legătura dintre această dată și Sfântul Ilie, ocrotitorul aviatorilor?
Răspunsul se află în tradiția și simbolismul Bisericii Ortodoxe, care îl prăznuiește pe Sfântul Proroc Ilie la 20 iulie. Potrivit relatării biblice, Ilie a fost un proroc care a făcut multe minuni, cum ar fi aducerea ploii după o lungă secetă, învierea fiului unei văduve, și confruntarea cu profeții lui Baal pe muntele Carmel. El este cunoscut și pentru înălțarea sa la cer într-un car de foc, însoțit de cai de foc.
Această imagine a lui Ilie înălțându-se la cer într-un car de foc i-a inspirat pe multe generații de aviatori, care l-au văzut în el un model de curaj, credință și devotament. Ilie a devenit ocrotitorul spiritual al piloților, care se roagă lui pentru călăuzire și protecție în timpul zborurilor. Biserica Ortodoxă îl consideră pe Ilie și ca o preînchipuire a lui Hristos, care s-a înălțat la cer după învierea sa.
Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene se sărbătorește la 20 iulie, coincizând cu ziua de prăznuire a Sfântului Ilie
Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene se sărbătorește la 20 iulie, coincizând cu ziua de prăznuire a Sfântului Ilie, ca o modalitate de a onora patronul spiritual al aviatorilor și de a recunoaște rolul său în istoria și misiunea lor. Aviația română are o tradiție lungă și mândră, care datează din 1910, când primul avion militar, proiectat de Aurel Vlaicu și construit de Arsenalul Armatei, a zburat la 17 iunie. De atunci, Forțele Aeriene Române au evoluat și s-au modernizat, participând la exerciții naționale și multinaționale și la misiuni interne și externe.
Cu această ocazie, diverse aeronave militare și civile vor survola mai multe orașe din România, oferind un spectacol impresionant pentru public. Evenimentul principal va avea loc la 20 iulie, la ora 11:00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor din București, unde se va desfășura o ceremonie militară și religioasă, cu depuneri de coroane de flori în memoria aviatorilor căzuți. La ceremonie vor participa oficialități de rang înalt din Ministerul Apărării Naționale (MApN), precum și reprezentanți ai altor instituții și organizații.