MENIU

Motivul pentru care cele mai multe avioane comerciale sunt albe

De ce majoritatea avioanelor sunt albe?

Te-ai întrebat vreodată de ce majoritatea avioanelor comerciale sunt albe? Ei bine, motivele sunt atât de ordin tehnic, cât și financiar. Iată o listă cinci motive pentru care avioanele nu sunt colorate.

Vopseaua albă e cea mai ieftină

Având în vedere că vopseaua de pe întregul fuzelaj și de pe restul componentelor al unui avion cântărește între 270 și 500 de kilograme, în funcție de mărimea aeronavei, bineînțeles că ești tentat să alegi cea mai ieftină vopsea.

Albul are un avantaj termal major

Obiectele albe reflectă lumina, care nu mai este transformată în căldură. Astfel, aparatul de zbor se va încălzi mai puțin. Detaliu extrem de util când vine vorba de fricțiune – datorată de zborul cu viteze de sute de kilometri pe oră, și de faptul că aeronavele moderne sunt fabricate din materiale compozite ce nu ar trebui să se încălzească în exces.

„Principalul motiv pentru care avioanele sunt vopsite cu alb sau culori deschise este că reflectă lumina soarelui și micșorează riscul de supraîncălzire și eventualele daune provocate de radiația solară", spune pentru Business Insider, John R. Hansman, profesor de aeronautică.

Albul oferă mai multă vizibilitate

Culoarea albă face ca avionul să fie mult mai repede detectat în aer. De asemenea, acesta poate fi mult mai ușor găsit în cazul unui accident aviatic sau terestru.

Mai mult, albul scoate mult mai bine în evidență, la inspecțiile tehnice, anumite defecte, cum ar fi: coroziunea, scurgeri de ulei, crăpături, etc.

Vopseaua albă nu se decolorează

Avioanele zboară zilnic la peste 10.000 de metri, trec prin variații de temperatură severe și sunt expuse la raze UV extrem de puternice. Astfel, vopseaua lor, stratul care le protejează, este primul care „încasează" toți acești factori alteranți.

Păsările văd mai bine avioanele albe

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, avioanele albe sunt mai ușor de detectat chiar și de către păsările aflate în zbor.

„Statistic, s-a observat că avioanele care sunt vopsite în culori mai întunecate, precum roșu, sunt mai greu de detectat de păsări și de aceea se izbesc cel mai des de ele, spre deosebire de cele albe, pe care le evită la timp", mai arată studiul.

Sursă

Mai multe articole despre:
aviaţie culoare alb avioane avioane comerciale