Motivul pentru care astăzi trebuie neaparat să mănânci un anumit tip de prăjitură
Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Ziua prăjiturii cu fructe
Deşi nu se ştie cu exactitate cine este creatorul prăjiturii cu fructe - celebrată pe 27 decembrie (#FruitcakeDay) - mulţi istorici cred că îşi are originea în Roma, cu circa 2.000 de ani în urmă. Una dintre primele reţete cunoscute provenea din Roma Antică şi conţinea seminţe de rodie, muguri de pin şi stafide amestecate cu un terci din orz. În Evul Mediu, prăjitura cu fructe mai conţinea miere, condimente şi fructe confiate.
Începând cu secolul al XVI-lea, zahărul adus din coloniile americane, precum şi descoperirea că zahărul în concentraţie mare poate conserva fructele, a dus la producerea unei cantităţi impresionante de fructe confiate, ceea ce a făcut ca fructele să devină mai accesibile şi mai populare în anumite regiuni de pe glob. Prăjiturile cu fructe din acea epocă erau destul de diferite de cele de astăzi, care pot fi cu glazură, fără gluten, fără lactoză, pentru diabetici, cu alcool sau pur şi simplu o prăjitură tradiţională cu fructe.
În Europa, prăjiturile cu fructe au o istorie interesantă. Se spune că în secolul al XVIII-lea, prepararea lor a fost interzisă întrucât conţineau prea mult unt sau zahăr, ingrediente restricţionate şi considerate nesănătoase. Ulterior, prăjiturile cu fructe au fost din nou autorizate pentru comercializare, iar în secolul al XIX-lea, erau nelipsite de la ceremoniile de nuntă din familiile înstărite din Europa.