MOTIVAREA respingerii arestării lui George Scripcaru: nu există dovezi suficiente
Curtea de Apel Braşov susţine că a respins arestarea preventivă în cazul primarului George Scripcaru pentru că nu au existat suficiente dovezi, inculpaţii nu au mai avut probleme cu legea şi nu intenţionează să zădărnicească aflarea adevărului, se arată în motivarea magistraţilor.
Magistraţii de la Curtea de Apel Braşov au finalizat redactarea motivării respingerii măsurii propuse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul primarului municipiului, arestarea preventivă pentru 30 de zile.
“Nu există dovezi că inculpaţii ar intenţiona să zădărnicească aflarea adevărului prin posibilităţile financiare şi influenţa reală pe care inculpaţii o au asupra angajaţiilor din subordine şi asupra celor din autorităţile publice locale, măsura controlului judiciar putând fi înlocuită cu o măsură mai severă în cazul în care inculpaţii vor manifesta asemenea atitudini sau vor încălca obligaţiile impuse în cadrul controlului judiciar”, se arată în motivarea magistraţilor.
Instanţa a respins, pe data de 30 iunie, propunerea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă pentru 30 de zile a edilului de la Primăria Braşov, George Scripcaru. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul altor doi inculpaţi din dosar, Mihai David, fost director Hidroelectrica SA, şi Simina Costan, care controlează SC BEPCO SRL Ghimbav.
Astfel, magistraţii Curţii de Apel Braşov au dispus instituirea controlului judiciar pentru cei trei suspecţi pe o perioada de 30 de zile.
Un alt motiv de care au ţinut cont judecătorii atunci când au respins propunerea procurorilor DNA este faptul că cei trei inculpaţii “sunt la prima confruntare cu legea, integraţi în societate, numai inculpatul Scripcaru este persoană publică, ceilalţi inculpaţi fiind simpli particulari”
“În privinţa inculpatului Scripcaru George nu este întrunită condiţia prevăzută de art. 223 alin 1 lit. b Cod procedură penală "inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor ori un expert, să distrugă, să altereze, să ascundă sau să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament” deoarece presupusa activitate a acestuia de a da dispoziţii pentru postconstituirea de înscrisuri, de a face presiuni pentru formarea unei comisii de disciplină constituită din mai mulţi membrii ai Consiliului de Administraţie al Tektron în scopul promovării unor acţiuni disciplinare nelegale pentru a evita tragerea sa la răspundere penală, ca urmare a neregulilor constatate de auditorii Curţii de Conturi în ceea ce priveşte relaţia cu ASP Agregate a fost anterioară datei de 22 iunie 2015, când s-a dispus (şi inculpatul a luat cunoştinţă) că se efectuează urmărirea penală împotriva sa pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Textul face referire la inculpat, ceea ce presupune ca activităţile frauduloase la care se face referire să aibă loc după începerea urmăririi penale cu privire la persoană”, se mai arată în motivare.
George Scripcaru este acuzat de abuzz în serviciu şi luare de mită, după c ear fi facilitate unor firme încheierea de contracte cu municipalitatea, o parte din banii obţinuţi în mod injust fiind utilizaţi, din dispoziţia sa, în campania pentru alegerile locale din 2012.
Mihai David şi Mariana Simina Costan, administratori ai unei societăţi comerciale, au fost acuzaţi de două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2012, primarul Braşovului, George Scripcaru, în baza unei înţelegeri prealabile cu alte persoane (n.r. Mihai Davir, Mariana Simina Costan şi o altă persoană), a acţionat şi a determinat funcţionari din Primăria/Consiliului Local Braşov şi angajaţi din cadrul SC CET SA şi SC Tetkron SRL să-şi exercite defectuos atribuţiile de serviciu cu ocazia încheierii unor contracte/convenţii cu o firmă, urmărind obţinerea pentru aceasta şi persoanele care o administrau de foloase necuvenite, respectiv sume de bani şi bunuri din patrimoniul societăţilor deţinute de municipalitate