MENIU

Momente de groază pentru pasagerii unui avion care încerca să aterizeze pe o furtună devastatoare VIDEO

Piloții au reușit să „nimerească” pista abia din a doua încercare. Foto/Captură video

Clipe de coșmar pentru pasagerii unei curse aeriene care s-au văzut serios „balansați” în timpul unei puternice furtuni, în timp ce piloții abia au reușit să aterizeze avionul. 

Furtuna tropicală Shanshan a dat peste cap traficul feroviar, rutier și aerian în Haponia.

Unele dintre cele mai mari probleme au fost pe aeroportul Fukuoka. Avioanele s-au confruntat cu dificultăți la aterizare, din cauza vântului puternic, şi au fost nevoite să se ridice din nou.

Companiile aeriene Japan Airlines şi ANA au anunţat anularea a peste 600 de zboruri vineri, după ce anulaseră un număr similar de curse în ziua precedentă, afectând aproape 50.000 de pasageri.

Numeroase manifestări sportive au fost anulate până duminică.

Mai multe imagini cu zboruri care se confruntă cu dificultăți pe aeroportul Fukuoka din Japonia, ajungând să facă ocoluri din cauza taifunului Shanshan, au fost publicate pe internet.

 

Taifunul Shanshan, retrogradat vineri în categoria furtunilor tropicale, a generat ploi torenţiale în Japonia, care au dus la moartea a patru persoane, informează AFP.

Acest taifun, unul dintre cele mai puternice din ultimele decenii în Japonia, a devenit o furtună tropicală cu vânturi care ating viteze mai mici de 100 km/h, în timp ce se deplasa spre nordul arhipelagului nipon, spre oraşele Hiroshima şi Osaka.

În pofida scăderii sale în intensitate, situaţia rămâne complicată în centrul şi în sudul ţării, cu un bilanţ confirmat de patru victime, care ar putea urca la şase victime, precum şi zeci de răniţi, pagube materiale şi întreruperi importante ale transporturilor.

Înainte ca taifunul să atingă uscatul, trei membri ai aceleiaşi familii au murit marţi seară într-o alunecare de teren provocată de ploile intense care au căzut pe coasta pacifică din centrul ţării.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yoshimasa Hayashi, a confirmat patru decese, precizând că pentru unul dintre aceste cazuri "legătura cu taifunul este încă în curs de examinare" şi că alte două persoane sunt presupuse decedate sau date dispărute.

El a menţionat totodată opt persoane grav rănite şi alte 70 cu răni mai uşoare începând de joi, odată cu sosirea taifunului pe insula Kyushu din sudul Japoniei, cu rafale care au atins viteza de 252 km/h.

Aproximativ 200 de clădiri au fost avariate.

Vineri, Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a emis o nouă avertizare cu privire la alunecări de teren pe insula Kyushu, precum şi pe principala insulă a Japoniei, Honshu, în special în regiunea metropolei Tokyo.

După sosirea taifunului Shanshan joi în această regiune, autorităţile nipone au transmis recomandări de evacuare pentru peste 5 milioane de persoane.

Vineri dimineaţă, oficialii din oraşul Ninomiya, situat la sud-vest de Tokyo, i-au îndemnat pe rezidenţi să ia "măsuri imediate" de siguranţă, cum ar fi deplasarea spre etajele superioare ale locuinţelor lor, după ieşirea din matcă a unui râu local.

Anumite regiuni de pe insula Kyushu au înregistrat ploi record pentru luna august, iar oraşul Kunimi a primit 383 mm de precipitaţii în 24 de ore, o cantitate ce nu a mai fost înregistrată din anul 1977, a precizat JMA.

Staţiunea balneară Beppu, celebră pentru numeroasele sale izvoare cu apă caldă, nu a înregistrat pagube majore, însă taifunul i-a împiedicat pe turişti să profite de atracţiile oraşului, odată cu închiderea siturilor termale, a "Parcului cu maimuţe" şi a magazinelor de cartier care sunt de obicei deschise 24 de ore din 24.

Întreruperile de curent au afectat peste 250.000 de locuinţe din Kyushu, dar operatorul local a declarat că doar 5.250 mai erau fără electricitate în cursul zilei de vineri.

În noaptea de joi spre vineri, numeroase autostrăzi au fost închise total sau parţial în mai multe regiuni, a raportat presa japoneză.

Circulaţia trenurilor de mare viteză, denumite Shinkansen, a fost întreruptă pe insula Kyushu şi pe linia principală dintre Tokyo şi Osaka, operatorii feroviari avertizând cu privire la posibilitatea unor întreruperi ale traficului feroviar şi în alte regiuni.

Companiile aeriene Japan Airlines şi ANA au anunţat deja anularea a peste 600 de zboruri vineri, după ce anulaseră un număr similar de curse în ziua precedentă, afectând aproape 50.000 de pasageri.

Numeroase manifestări sportive au fost anulate până duminică.

Gigantul automobilistic Toyota a menţinut vineri decizia de suspendare a producţiei în cele 14 uzine ale sale din Japonia. Concurenţii săi Nissan şi Honda şi-au încetat activităţile în uzinele lor de pe insula Kyushu, precum şi producătorii de cipuri electronice, cum ar fi Tokyo Electron.

Shanshan a lovit Japonia după taifunul Ampil, care a adus cu sine la jumătatea lunii august ploi abundente şi a perturbat sute de curse feroviare în Japonia, fără să cauzeze totuşi pagube importante.

Taifunurile din această regiune se formează mai aproape de zonele costiere decât în trecut, se intensifică mai repede şi rămân mai mult timp deasupra uscatului din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat în luna iulie.

Un alt studiu, publicat vineri de universitatea Imperial College din Londra şi care utilizează o metodologie recunoscută de către experţi, a calculat că vânturile generate de taifunul Shanshan au fost cu 26% mai puternice din cauza schimbărilor climatice.

"Fără eliminarea combustibililor fosili, cauza profundă a schimbărilor climatice, taifunurile vor provoca dezastre încă şi mai mari în Japonia în viitor", a declarat Ralf Toumi, directorul Institutului Grantham din cadrul Imperial College din Londra.