MENIU

Modificări la regimul arendei. Decizii importante luate de Curtea Constituțională

Modificări la regimul arendei, decizii ale Curtii Constitutionale

Curtea Constituțională a României a admis sesizarea USR, Forţa Dreptei, dar și a preşedintelui Klaus Iohannis privind modificările la regimul arendei.

Parlamentari din Forţa Dreptei şi din USR au reclamat la CCR încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la proprietatea privată şi regimul acesteia, a principiului egalităţii în drepturi şi a egalităţii în faţa legii, a principiul libertăţii economice şi a libertăţii contractuale a părţilor, precum şi a principiului referitor la proporţionalitatea reglementărilor care restrâng drepturi fundamentale şi a rigorilor impuse de prevederile Constituţiei referitoare la statul de drept, scrie Puterea.

Propunerea legislativă instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de şapte ani, condiţie fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. „Acest lucru reprezintă o restrângere a exerciţiului dreptului de proprietate, în sensul în care cei care deţin proprietăţi pe care doresc să le dea în arendă nu vor mai putea decide în legătură cu respectiva proprietate, de la an la an, în funcţie de beneficiile obţinute”, au explicat parlamentarii.

Lucian Bode, către parlamentarii USR: „Dacă nu era accidentul de la 2 Mai, aţi fi susţinut legalizarea consumului de canabis”

Potrivit acestora, este „inadmisibilă” impunerea ca efect al termenului de şapte ani a unui drept de preempţiune pentru achiziţia terenului pe aceeaşi perioadă, precum şi permiterea schimbului de terenuri dintre arendaşi, fără a exista condiţia acordului proprietarului.

„Mai mult decât atât, prin efectul acestei legi, piaţa agricolă va fi blocată în privinţa noilor fermieri care vor dori să ia în arendă terenuri, consecinţa fiind o şi mai mare concentrare a terenurilor agricole în mâinile latifundiarilor roşii”, au indicat USR şi Forţa Dreptei.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a depus la CCR o sesizare privind neconstituţionalitatea actului normativ.

Schimbări importante în legea RCA: Șoferii cu permisul suspendat își vor putea suspenda polita de asigurare pe perioada sancțiunii