MENIU

Moderna recunoaște că eficacitatea vaccinului său anti-Covid scade în timp

Moderna recunoaște că eficacitatea vaccinului său anti-Covid scade în timp / Foto: Profi Media

Date provenite dintr-un studiu clinic de amploare efectuat de Moderna referitor la vaccinul său pentru Covid-19 arată că protecţia pe care o oferă acesta scade în timp, compania susţinând necesitatea rapelurilor, transmite Reuters.

„Aceasta este doar o estimare, dar credem că acest lucru înseamnă că, în perspecitva toamnei şi iernii, ne aşteptăm ca impactul minim estimat al scăderii imunităţii va fi de 600.000 de cazuri suplimentare de Covid-19", a declarat preşedintele Moderna, Stephen Hoge, într-o conferinţă telefonică cu investitorii.

Hoge nu a prognozat câte dintre cazuri ar fi grave, dar a spus că unele vor necesita spitalizare.

Datele sunt în contrast puternic cu datele din mai multe studii recente care au sugerat că protecţia împotriva vaccinului Moderna durează mai mult decât cea oferită de un vaccin similar al Pfizer şi partenerul său german BioNTech, scrie ziare.com. Experţii au spus că diferenţa se datorează probabil dozei mai mari de ARN messenger (ARNm) al vaccinului Moderna şi intervalului uşor mai lung dintre prima şi a doua doză.

Ambele vaccinuri s-au dovedit a fi extrem de eficiente în prevenirea îmbolnăvirilor în studiile lor de amploare de fază a III-a.

Cu toate acestea, o analiză publicată miercuri a arătat rate mai mari de infecţie la persoanele vaccinate cu aproximativ 13 luni în urmă, comparativ cu cele vaccinate cu aproximativ opt luni în urmă.

Studiul a fost realizat în perioada iulie-august, când Delta era deja tulpina predominantă. Cercetarea nu a fost încă supusă unei evaluări independente.

Mai multe articole despre:
moderna vaccin covid