MENIU

Mister elucidat: De ce avem atât de puţine amintiri din copilărie

Cercetătorii Paul Frankland şi Sheena Josselyn de la spitalul pentru copii din Toronto au încercatsă elucideze acest mister, al lipsei amintirilor din primii ani de viaţă. Concluzia studiului realizat a arătat că multiplicarea masivă a neuronilor înaintea vârstei de trei ani ar modificăcircuitele cerebrale asociate memoriei, antrenând o pierdere a amintirilor create în primii ani deviaţă.

Cercetătorii şi-au testat ipoteza pe şoareci, pe care i-au introdus în labirintul lui Morris, un dispozitiv utilizat frecvent pentru evaluarea memoriei rozătoarelor. În acest test, animalele trebuie să-şi regăsească drumul până la o platformă situată lângă apă. Echipa doctorului Fankland a remarcat că şoarecii au păstrat în minte traseul pe care trebuie să-l parcurgă timp de aproximativ 24 de ore.

După ce oamenii de ştiinţă au suprimat multiplicarea neuronilor din hipocampus (zona a creieruluicunoscută pentru importantă să în procesul de învăţare şi de amintire), care favorizeazăneurogeneza, s-a observat că rozătoarele tinere şi-au amintit traseul pe care îl au de parcurstimp de mai multe zile. În schimb, în cazul şoarecilor adulţi cărora le-a fost stimulatăneurogeneza, adică multiplicarea neuronilor, rozătoarele au uitat cum să iasă din labirint. Pentru Daniel Gérard, responsabilul serviciului de psihiatrie infantilă din spitalul francez Pierre Wertheimer din Bron, aceste rezultate sunt foarte interesante.

„Memoria nu reprezintă ceva fix, este un proces activ şi dinamic. Până la naşterea copilului, creierul acestuia nu este încă matur la nivel neuronal pentru că urmează a fi creaţi noi neuroni. Atunci când aceştia se stabilesc, destabilizează amintirile existente. Acum ştim că până a ajungela o anumită vârstă copilul, numărul conexiunilor neuronale se diminuează pentru a selecta cea maieficientă ruta neuronală”, explică Daniel Gérard. Cu toată această restructurare cerebrală, „creierul trebuie să uite unde a stocat informaţiile”, adaugă Paul Frankland. Pentru a crea o amintire care să persiste, acesta trebuie deci să repete din nou şi din nou lucrul pe care îl are de memorat, pentru a i se întipări bine în memorie, „fără a neglija importantă somnului carestabilizează amintirile”, precizează Daniel Gérard.

Sursa: bzi.ro

Mai multe articole despre:
copilărie creier amintiri