Mirosul urât de transpiraţie indică existenţa unei boli foarte grave!
Sudoarea patologică „ascunde” chisturi ovariene şi tumori. Nimic nu se întâmplă în organism care să nu fie controlat endocrin.
Persoanele care au o igienă riguroasă şi, totuşi, transpiră abundent, emanând un miros neplăcut, pot suferi, de fapt, de anumite afecţiuni endocrine, sunt de părere specialiştii. Disfuncţiile glandei tiroide (hipertiroidia), ovarele polichistice sau tumorile ovariene ori suprarenale sunt numai câteva dintre aceste boli. În procesul transpiraţiei, şi pubertatea devine un factor declanşator. „Transpiraţia urât mirositoare – sau bromhidroza, cum o numesc medicii – apărută la persoanele care se spală regulat face parte din procesul de sexualizare. Ea debutează la pubertate, din cauza hormonilor androgeni. De aceea, copiii nu au o transpiraţie cu iz neplăcut, pentru că la ei, aceşti hormoni nu sunt încă activi”, explică prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, medic primar endocrinolog în cadrul Institutului Naţional de Endocrinologie C.I. Parhon.
Specialistul spune că această sudoare abundentă mai poate apărea şi la bărbaţii cu surplus de testosteron, la femeile care se confruntă cu procesul androgenizării (excesul de hormoni masculini le conferă femeilor o tentă de masculinizare, manifestată prin căderea părului de pe cap şi apariţia acestuia în zone precum faţa, gâtul), la persoanele cu acromegalie (boală endocrină care se manifestă prin dezvoltarea exagerată a corpului şi membrelor, din cauza unei hipersecreţii a hormonului hipofizar de creştere).
Acelaşi lucru s-a observat şi la oamenii care suferă de boli în care dimensiunile glandei sudoripare cresc sau la cei cu afecţiuni care se caracterizează prin scăderea secreţiei glandelor sebacee şi sudoripare. „Nimic nu se întâmplă în organism care să nu fie controlat endocrin”, concluzionează prof. Dumitrache, potrivit frunza-verde.ro.