MENIU

Mirel Mircea AMARIȚEI : Educatia, prioritate pentru viitor intr-o societate a cunoasterii

Acordăm o importanţă deosebită dezvoltării “Regiunilor cunoaşterii, instruirii şi cercetării” din România, anunță candidatul la alegerile prezidențiale Mirel Mircea Amariței.

"Pe fundalul schimbărilor fundamentale create de societatea cunoaşterii, considerăm că o infrastructură ştiinţifică şi academică productivă constituie baza dezvoltării economice şi, prin urmare, premisa creerii şi menţinerii programelor de instruire şi a locurilor de muncă aferente. Aceasta implică  în sensul “Regiunilor cunoaşterii”  noi forme de instruire suplimentară, cooperare între organizaţiile ce oferă cursuri de pregatire şi consolidarea relaţiilor dintre regiuni. Obiectivul nostru este de a investi mijloace suplimentare consistente în cercetare şi facilităţi educaţionale pentru învăţământul superior, iar prin crearea unui fond pentru inovaţii, să susţinem înfiintarea centrelor de dezvoltare regionale. În viziunea noastră, acestea fac parte din oportunităţile egale pe care interesul privat şi acumulanea de capital trebuie să le susţină.

Reformarea sistemului educaţional pentru viitor

O societate favorabilă copiilor este de neconceput fără o reformă educaţională fundamentală. Şcolile şi grădiniţele au nevoie de mai multă libertate pentru a se orienta mai bine către nevoile copiilor. În viziunea noastră, este esenţial un sistem educaţional cu extindere naţională şi program prelungit. Din punct de vedere socio-politic, tinerii necesită extinderea cadrului actual al lectiilor pentru a le promova potentialul de învăţare şi dezvoltare. Este crucial să luăm măsuri speciale pentru copiii imigranţi, pentru a le asigura dreptul de a participa în societate. Dorim o mai mare autonomie pentru şcoli. O calitate mai bună, o mai mare diversitate şi autonomie şi o concurenţă strânsă în alegerea celei mai bune şcoli pentru copii — toate implica posibilitatea părintelui de a alege, iar această alegere trebuie facilitată şi încurajată. Şcolile din zonele problematice au nevoie în mod special de o serie amplă de soluţii individuale pentru a fi receptive la nevoile elevilor lor. Apoi, pentru pasul al doilea, planificăm introducerea facilităţilor garantate de îngrijire a copiilor, deşi, până când infrastructura va fi suficient dezvoltată, părinţii vor trebui să îşi aducă în continuare contribuţia la finanţarea acestora.

Către o societate a cunoaşterii

Educaţia înseamnă mai mult decât învăţarea instrumentală, bazată pe utilitate. Este cheia dezvoltării personale şi un dialog critic cu lumea ce ne înconjoară. Trecerea de la industrializare la o societate a cunoaşterii reprezintă o schimbare socială majoră, fundamentală, care influenţează lumea profesională, viaţa socială, cultura politică şi, odată cu ea, oportunitatea participării la viata politică. Accasta schimbare este insoţită de modificări majore la nivelul relaţiilor dintre domeniul comunicării şi al informaţiei. Se acumulează mari volume de cunosţinte, însă, în acelaşi timp, “termenul de expirare” al acestora este tot mai scurt. În funcţie de pregătirea educaţională şi de statutul lor social, oamenii experimentează aceasta transformare fie ca pe o şansa, fie ca pe o amenintare la concepţiile şi practicile anterioare larg-acceptate.

Sectorul privat are de câstigat mai mult ca niciodată din investiţiile preliminare ale statului în producerea şi transmiterea cunoaşterii, iar aceasta se aplică atât companiilor, cât şi persoanelor fizice.

Într-o economic dinamică, axată pe servicii, relaţiile de muncă se diferenţiază tot mai mult. În companii şi administraţii, structurile autoritare pot fi înlocuite de proceduri descentralizate şi flexibile, orientate asupra proiectelor. Instruirea, cercetarea şi dezvoltarea au ajuns să aibă o importanţă covârşitoare asupra dezvoltării economiei în ansamblu. Tranziţia de la o societate industrială la o societate a cunoaşterii mută graniţele dintre cei care muncesc şi cei care învaţă.

În lumea profesională a viitorului, deţinătorii cunoaşterii vor juca rolul unui pivot, corelat la remodelarea profundă a modului de organizare a muncii şi a relaţiilor de muncă.

Noua economie a cunoaşterii se bazează mult mai mult pe disponibilitatea oamenilor de a comunica, pe implicare, creativitate şi activitate inovatoare colectivă

Instruirea continuă oferă oportunitatea esenţială de a participa la această dezvoltare uluitor de rapidă. Instruirea continuă va fi cheia impulsurilor inovatoare", se arată în programul candidatului Mirel Mircea Amariței.