Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă: Doar o parte din cei 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres va fi finalizată în următorii 4 ani
Noul ministru al Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, spune că cei 1.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres prevăzuţi în programul de guvernare nu vor fi finalizați toți în următorii patru ani.
„Ar fi foarte frumos, dar n-avem 1.000 de km încă la 30 de ani după Revoluţie, ca în patru ani să-i avem. Cei 1.000 de kilometri, ca să clarific asta, din programul de guvernare includ proiecte care sunt în derulare, proiecte care au contracte semnate, dar sunt în fază de proiectare, proiecte care sunt în licitaţie şi nu au încă un contract semnat şi proiecte care vor fi semnate şi contractate. Nu sunt 1.000 de kilometri care vor fi finalizaţi până în 2024 toţi. O parte, da", a spus Drulă, joi, la preluarea mandatului de la fostul ministru Lucian Bode.
El a precizat că experienţa proiectelor de infrastructură care au fost implementate până în prezent arată faptul că foarte important este să existe managerii şi specialiştii care sunt capabili să ducă aceste proiecte la capăt.
Noul ministru al Transporturilor a precizat că pentru realizarea programului de guvernare pe partea de transporturi este nevoie de finanţare, capacitatea administrativă şi prioritizarea strategică.
„Îmi doresc, pentru asta o să mă lupt, nu pot să garantez acum, dar în programul de guvernare noi avem o viziune pe 10 ani şi avem o declaraţie de intenţie pe proiecte, pentru că am spus că sunt trei lucruri care sunt esenţiale ca să putem realiza acest program, acest salt în dezvoltarea infrastructurii din România: banii - dacă n-ar fi banii nu se pot plăti facturile şi nu putem face şi acesta este, sper, în momentul de faţă, sigur cu PNRR, cu fondurile europene. În al doilea rând, capacitatea administrativă. Degeaba semnez 30 de contracte dacă nu am echipa care să poată să le deruleze - şi aici ne vom concentra foarte mult în perioada următoare, este obiectivul nr. 1 pentru mine.
Şi în al treilea rând, priorităţile strategice, planul pe care-l avem. El s-a schimbat de foarte multe ori. Din fericire, în ultimii ani, miniştrii transporturilor au înţeles să nu mai schimbe priorităţi sau nu schimbăm că autostrada se face pe aici sau pe dincolo, iar în programul de guvernare exact aceste priorităţi sunt prinse: trecerile carpatice, autostrăzile Moldovei, care pentru mine reprezintă un proiect foarte important şi mă bucur că s-a deschis un sector din Autostrada A7, cel care prezintă Varianta de Ocolire Bacău, dar trebuie să o facem pe toată de la sud la nord; Autostrada Transilvania, centurile Bucureştiului, Autostrada A0”, a mai precizat Cătălin Drulă.