MENIU

Ministrul Muncii: ”O lege este bună doar dacă poate fi susținută financiar”

Războiul Guvernului cu PSD pe tema majorărilor salariale a ajuns în faza ameninţărilor cu dosare penale. S-a întâmplat la şedinţa de plen din Camera Deputaţilor, acolo unde mult disputatele majorări salariale din Sănătate şi Educaţie au ajuns la proba de foc: votul final al deputaţilor. 

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, susține o lege este bună numai dacă poate fi susținută financiar, explicând că, dacă se insistă doar pe majorarea salariilor în două sectoare - Sănătatea și Educația -, vor fi luate resurse (4,85 miliarde de lei) de la o potențială mărire care ar putea fi aplicată și celorlalte sectoare.

De partea cealaltă, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, îl acuză pe ministrul Muncii că minte şi dezinformează atunci când susţine că nu sunt bani pentru aceste majorări salariale."Comunicarea de informaţii false prin orice mijloace se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani" îi transmite Dragnea ministrului Muncii, după ce acesta a anunţat că Guvernul nu susţine majorările salariale cu 15 procente.

”Discutăm despre o măsură cu un impact important asupra oamenilor. Atât eu, cât și Guvernul, susținem nevoia unor salarii decente în zona sectorului public. Este clar că fără profesioniști nu vom putea avea niciodată un stat eficient”, a afirmat Dragos Pîslaru, subliniind că Guvernul a venit cu proiectul de OUG 20 pentru a face corecții în sistemul public - ”în Sănătate, unde a aplicat o grilă de salarizare care a pus ordine în sistem. Similar, în Educație a oferit o creștere medie de 10% distribuită în două părți -”.

Ministrul Muncii a precizat că Guvernul a început să lucreze cu partenerii sociali la proiectul unei legi de salarizare unitar.

”Astăzi ne putem uita la lecțiile pe care le-am avut cu privire la salarizarea în sectorul public. Prima, că o lege este bună doar dacă poate fi susținută financiar. Motivul pentru care legea 284 n-a putut fi implementată este că avea un cost mult prea mare. Discutam de un buget care nu era sustenabil pentru România”, a explicat Pîslaru.

Ministrul a afirmat că, în urma unor calcule făcute cu Ministerul Finanțelor Publice, conform angajamentelor pe care ni le-am asumat la nivel european, rezultă că pentru creșterea de masă salarială avem 14 miliarde de lei, până în 2021, cea ce înseamnă o creștere în medie de 30%. ”Aceasta este mult mai mare, dublă față de ceea ce se discută azi în raportul comisiei”, a completat acesta.

Totodată, Dragoș Pîslaru a precizat că se scot în evidență anumite sectoare față de alte sectoare, ajungem la o ”problemă de echitate”. 

”Avem, de fapt, lucruri care sunt ascunse în grile - la farmaciștii primari salariile cresc cu 53%. În mod similar, una dintre majorările pe care le avem la dispoziție nu se referă la cei care intră in sistem, ci la comntabili, care au creșteri de 63%, directori de școli care au creșteri de peste 50%. Înseamnă că nu am învățat nimic din lecțiile anterioare. Se va ajunge la o polarizare între cei care intră în sistem și cei care sunt cu cele mai mari creșteri procentuale”, a adăugat ministrul.

O altă lecție importantă, susține Pîslaru, este cea legată de faptul că ”dacă vom insista pe două sectoare, vom lua niște resurse (4,85 miliarde de lei) de la o potențială mărire pe care am putea-o aplica și celorlalte sectoare”. 

Ministrul le-a propus deputaților să ”lase ordonanța așa cum era”. ”Vreau să înțelegeți că dacă vom avea această abordare azi ne vom restricționa în a putea aplica proiectul guvernului, care este sustenabil, vine cu o creștere de 30% în cinci ani care se poate cu adevărat implementa”, a concluzionat Pîslaru.