MENIU

Ministrul Justiției: Voi propune soluţii pentru eliberarea condiţionată, mii de oameni vor beneficia

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că va pune pe masa Parlamentului soluţii pentru eliberarea condiţionată a deţinuţilor, câteva mii de persoane urmând să iasă din închisoare, în condiţiile în care penitenciarele sunt supraaglomerate, iar pentru construirea unor noi centre de detenţie, care să acopere deficitul de locuri, ar fi nevoie de 1,5 miliarde de euro.

"Voi pune pe masa Parlamentului potenţiale soluţii legislative, de pildă cu privire la liberarea condiţionată, care din varii motive este amânată", a spus la Digi 24 Raluca Prună, potrivit News.ro.

Ea a precizat că în urma aplicării noilor reglementări ar putea ieşi din închisoare câteva mii de oameni, cu condiţia să fi executat o fracţie de două treimi, respectiv trei pătrimi din pedeapsă, să fi plătit prejudiciile, să fi muncit şi să fi avut un comportament care să arate că s-au îndreptat.

Prună a mai spus că noile reguli de liberare condiţionată ar degreva sistemul penitenciar, în condiţiile în care pentru construirea unui singur centru de detenţie cu 1.000 de locuri este nevoie de 150 de milioane de euro.

"Un penitenciar pentru 1.000 de persoane costă 150 de milioane de euro, în condiţiile în care avem un deficit de 10.000 de locuri ne trebuie un miliard şi jumătate de euro", a precizat ministrul Justiţiei.

În același timp, Prună a spus că transformarea în penitenciare a cazărmilor puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale poate fi mai scumpă decât extinderea spaţiilor de detenţie deja existente, precizând că un astfel de transfer de imobile s-a petrecut în 2009 şi de atunci Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) nu face decât să le păzească.

"Această chestiune, cu donarea de cazărmi, vine inclusiv din spaţiul politic - a fost o sugestie a PNL-ului să facem asta. Numai că şi aici e ca atunci când îţi cumperi o casă veche, trebuie să vezi dacă nu cumva, ca să o refaci pentru nevoile tale este mai scump decât să faci o casă nouă. Soluţia cu cazărmile militare nu e întotdeauna cea mai facilă, au existat astfle de transferuri în anul 2009, nu s-a întâmplat nimic din 2009 până în zilele noastre, decât că ANP-ul păzeşte acele cazărmi, nu sunt multe, sunt câteva, ca să nu fie devalizate şi ca să nu se fure totul dinăuntru", a spus Raluca Prună.

Ea a precizat că poate fi mai costistor să transformi o unitate militară în penitenciar, decât să extinzi spaţiile de detenţie deja existente.

Precizările ministrului Justiţiei vin după ce, joi, directorul ANP, Marius Vulpe, a declarat că Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pune la dispoziţia ANP zece terenuri cu imobile pentru construirea de noi penitenciare, spaţiile urmând să fie evaluate de specialişti.

Mai multe articole despre:
penitenciare Raluca Pruna