MENIU

Ministrul de Interne, despre furtuna din vest: La Cluj, Codul Portocaliu s-a emis în timpul furtunii

Avertizările meteo de furtuni puternice au fost primite de autoritățile din Timiș și Arad cu doar câteva minute înainte să intre în vigoare, iar la Cluj chiar când fenomenul era deja în desfășurare, a afirmat ministrul de Interne, Carmen Dan, la emisiunea ”Jocuri de Putere”, de la Realitatea TV.

”Avem echipe care lucrează în teren. Am solicitat și am găsit înțelegere la ministrul Energiei, care m-a ajutat să suplimentăm echipele de intervenție din teren. 260.000 de consumatori care trebuie reconectați. Este o cifră în dinamică. Chiar dacă sunt lucrări care în mod normal se execută pe timp de zi, noi am insistat ca acolo unde se poate interveni și după lăsarea întunericului să se facă asta, ca să intrăm cât mai repede în starea de normalitate. Prioritatea este pentru ședința de Guvern din această săptămână să avem o evaluare în ceea ce privește instituțiile publice”, a declarat Carmen Dan. 

În Timiș, județul cel mai puternic afectat, au fost primite șase avertizări meteo care au venit succesiv, a afirmat ministrul.

”Am avut aceste fenomene nowcasting. În Timiș, inițial s-a dat avertizare pentru intreg judetul, dar prima a fost de Cod Galben. După 20 de minute, s-a dat avertizare de Cod Portocaliu. Am avut la dispoziție 12 minute până la intrarea ei în vigoare. La Cluj, Codul Galben s-a dat cu cinci minute înainte de intrarea în vigoare a fenomenului. Cea de Cod Portocaliu a venit când deja fenomenul era în desfășurare”, a explicat Carmen Dan. 

Opt persoane au murit și peste 100 au fost rănite în mai multe orașe din vestul țării, printre care Timișoara și Arad, după ce mai multe panouri publicitare și câțiva copaci smulși din rădăcini au căzut peste ele, în timpul unei furtuni puternice.

Mai multe articole despre:
furtuna vest