Ministerul Sănătății a livrat 25% din dozele de vaccin antigripal în județul Covasna
În județul Covasna au ajuns doar 2.000 de vaccinuri, adică un sfert din cât este nevoie, informează realitateadecovasna.net. În cabinetele medicilor de familie din județul Covasna ajungând 25% din totalul solicitat.
Ministerul Sănătății a livrat la sfârșitul săptămânii trecute al doilea lot de vaccin antigripal pentru imunizarea populației cu risc ridicat de îmbolnăvire, în cabinetele medicilor de familie din județul Covasna ajungând 25% din totalul solicitat, respectiv 2.040 de fiole, spun reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, potrivit realitateadecovasna.net.
Potrivit acestora, următoarele vaccinuri ar urma să fie livrate în cursul lunii noiembrie însă Ministerul Sănătății nu a precizat o dată anume.
În teorie, campania gratuită de imunizare a populației împotriva virusului gripal a început în data de 1 octombrie 2019, în practică însă, prima tranșă din dozele destinate persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire a ajuns cu o întârziere de câteva săptămâni.
„Am primit a doua tranșă, ceea ce înseamnă 25% din totalul dozelor cerute, în jur de 2.040 de doze care deja de vineri sunt în cabinetele medicilor de familie (…) S-au împărțit, fiecare medic de familie a primit 25% din cât a cerut, adică dacă a primit 5 bucăți înseamnă că a cerut 20 de doze, asta e situația. Următoarea tranșă nu știm când vine, Ministerul a promis că în cursul lunii noiembrie, dar vedeți că și tranșa aceasta a fost promisă în septembrie și a venit abia acum”, ne-a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.
Pentru acest sezon epidemic, Ministerul Sănătății a aprobat alocarea unui număr de 6.120 de doze de vaccin antigripal pentru cabinetele medicilor de familie din județul Covasna, acestea urmând să fie distribuite în 4 tranșe.
În prima etapă, aproximativ 200 de fiole din stocul DSP Coovasna au fost utilizate pentru imunizarea personalului medical din spitale.
Până pe 13 octombrie, la nivel național au fost vaccinate antigripal 37.949 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.
Tot până la 13 octombrie, au fost confirmate deja primele șase cazuri de gripă din acest sezon. Patru din acestea au fost confirmate în București, cu virus gripal AH3, și două în Iași, cu virus tip B, a anunțat, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
De asemenea, la nivel național, numarul total de cazuri de infectii respiratorii acute (gripa clinica, IACRS si pneumonii) a fost de 84.564 și 29 de cazuri de gripa clinica.
Campania de imunizare a populației împotriva virusului gripal este gratuită, prioritate având persoanele cu vârste de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, respiratorii şi cardiovasculare, pacienții cu boli metabolice, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, dar și femeile însărcinate.
În sezonul precedent, 2018-2019, 199 de persoane au murit din cauza gripei. Epidemia de gripă a fost declarată oficial în 30 ianuarie 2019, iar ultimul deces a fost înregistrat în 3 mai, cel de-al 199-lea: un bărbat de 64 ani, din jud. Mehedinți.
România se numără printre țările cu cea mai mică rată de vaccinare antigripală din Europa - 5,2%. Acoperirea vaccinării antigripale a fost de doar 2,5% în 2016, iar pentru populația la risc a fost de doar 2,9% în rândul femeilor însărcinate, 8,2% în rândul vârstnicilor, 17,8% în rândul pacienților cu boli cronice, 31% în rândul personalului medical și 47,5% în rândul persoanelor instituționalizate, potrivit rohealthreview.ro.
Franța, de exemplu, a luat o măsură foarte simplă pentru a crește rata imunizării antigripale, din această toamnă. Oamenii se pot vaccina în farmaciile din întreaga țară. Farmaciștii au fost autorizați să vaccineze populația. Scopul acestei măsuri este de a determina persoanele cele mai vulnerabile de a se vaccina, mai ales în localitățile în care oamenii nu au servicii medicale în apropiere.
Spre deosebire de Franța, în România, vaccinarea antigripală pentru categoriile vulnerabile are loc doar în cabinetele medicilor de familie și în policlinici, spitale.