MENIU

Mesajul oamenilor de afaceri din România pentru Guvernul Cioloș

Oameni de afaceri

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a transmis noului Executiv un set de propuneri menite să impulsioneze producția locală, să ducă la crearea de locuri de muncă și să mențină ritmul de creștere economică actual.

Oamenii de afaceri cred că România trebuie să treacă de la o economie pasivă, bazată pe delocalizarea unor capacități de producție din economiile vestice, la o economie proactivă, care își dezvoltă o ofertă internă solidă și diversificată, generată de lanțuri locale de creare a valorii, formate din întreprinderi inovatoare, mici și mijlocii.

"Numai astfel se pot diminua importurile, se stimulează crearea de locuri de muncă, si se poate menține în mod sustenabil și inteligent ritmul de creștere economică, stopându-se, astfel, hemoragia de forță de muncă și sărăcirea populației", se spune într-un mesaj al AOAR.

Potrivit Asociației Oamenilor de Afaceri, construirea rețelelor locale de producție trebuie demarată prin inițiative ferme de modernizare a economiei românești, respectiv prin reorientarea structurală a ajutorului de stat către întreprinderi mici și mijlocii, în scopul utilizării intensive a tehnologiei informației și, astfel, crearii de valoare adaugată locală.

"Există modele de succes în țări în tranziție. Estonia, datorită unui sector al tehnologiei informației foarte dezvoltat, dar şi ofertei ample de servicii accesibile prin internet este un astfel de model. România ar putea lansa un program similar în privința utilizării tehnologiilor avansate, ca de pildă imprimantele 3D. AOAR și-a arătat disponbilitatea de a se implica, prin membrii săi, într-un program național care să înceapă cu introducerea (opțional) în programa școlară a liceelor, în primul rând a celor tehnice, a programării 3D. Există deja licee tehnice românești care au luat cu success această inițiativă", spun patronii români.

AOAR mai arată că dezvoltarea economică bazată numai pe capacitatea de productie din străinătate și forța de muncă ieftină creează instabilitate macroeconomică și lipsă de predictibilitate. Capitalul autohton trebuie să asigure stabilitate prin contribuția la cresterea economică și crearea de noi locuri de muncă.

"Dintre țările în tranziție, România este țara cu cele mai puține "reușite" locale sau regionale ale capitalului autohton. Oamenii de afaceri români trebuie să recâștige prețuirea societății. Nicio comunitate nu se poate dezvolta altfel decât pe baza de spirit antreprenorial și stimularea inițiativei individuale", spun oficialii AOAR.

Potrivit acestora, bugetul de stat trebuie axat pe dezvoltarea ofertei interne și investiții, bazat pe politici publice și proiecte realiste ce vor asigura atingerea acestor obiective. Responsabilizarea autorităților publice și monitorizarea permanentă a alocărilor bugetare pe proiecte trebuie facută transparent, prin îndeplinirea unor indicatori valorici.

"Propunem ca finanțarea proiectelor publice prioritizate de către Guvern să se facă prin utilizarea complementară a resurselor financiare din BUGETUL de stat, fonduri UE și bugete locale, eliminându-se practica de a avea proiecte finanțate exclusiv de la buget (de stat și/sau local)", se spune ]n mesajul citat de Money.ro.

Mai multe articole despre:
oameni de afaceri AOAR guvernul Cioloş