MENIU

Medicul Radu Țincu, după reținerile în cazul tragediei de la ”Victor Babeș”: Trebuie văzut și cât de pregătiți au fost angajații să utilizeze echipamentele

Radu Țincu

Radul Țincu, medic primar ATI la Spitalul ”Floreasca” din Capitală, a declarat miercuri, după anunțul anchetatorilor privind primele rețineri în dosarul tragediei de la Spitalul ”Victor Babeș”, că este important să se stabilească și dacă suspecții aveau pregătirea necesară pentru a manipula echipamentele respective. 

La începutul lunii aprilie, instalația de oxigen a TIR-ului ATI din curtea Spitalului ”Victor Babeș” s-a defectat, iar trei pacienți au murit. Ventilatoarele s-au oprit în urma unei creșteri a presiunii oxigenului peste maximul admis.
Miercuri, doi suspecți au fost reținuți în acest caz, după ce anchetatorii au decis că tragedia s-a produs în urma unei greșeli umane. Potrivit Realitatea Plus, ar fi vorba despre un instalator și șeful serviciului tehnic.

”Este important să identificăm ce a determinat tragedia pentru ca lucrurile să fie corectate. O eroare umană poate apărea oriunde în lume, dar poate fi prevenită dacă oamenii au pregătirea necesară pentru a manipula astfel de echipamente care au impact important asupra vieții oamenilor.

Fiind o eroare umană, se discută de responsabilitatea directă a celor care au greșit, dar trebuie văzut și dacă aveau dreptul să le manipuleze, dacă aveau instructajele necesare pentru a ști cu exactitate cum să utilizeze echipamentele. 
Alarmele de la acel moment au spus că a fost o presiune foarte ridicată, înțeleg, din declarațiile anchetatorilor, că a fost o greșeală de manipulare. Trebuie văzut dacă nu putea fi limitată, există niște senzori care limitează această presiune. Toate echipamentele moderne medicale au tot felul de setări astfel încât să prevină erorile umane, sunt atât de performante încât au tot felul de sisteme de protecție. Trebuie văzută și evaluarea tehnică a echipamentului. 

De aparatura și infrastructura tehnică a unui spital nu se ocupă cadrele medicale. Când se blochează 8 ventilatoare mecanice, durează undeva la 15-20 de minute să fie repornite. Cadrele medicale de acolo au acordat primul ajutor când aparatele nu au mai funcționat”, a declarat medicul.