MENIU

MEDICINA NATURII. ALIMENTELE-MEDICAMENT cu efecte deosebit de puternice pentru sănătate

Alimente medicament

Studii recente, realizate în Suedia, dovedesc că anumite alimente au efecte deosebit de puternice pentru sănătate.

Fructele şi legumele pătrund tot mai hotărât pe lista medicamentelor. Bogate în antioxidanţi, în vitamine sau în Omega 3, ele contribuie la buna funcţionare a organismului nostru şi stopează apariţia şi evoluţia unor afecţiuni, scrie formula-as.ro.


1. Aliaţii anti-cancer

Alimentaţia este un element-cheie în prevenirea acestei boli şi din acest punct de vedere putem conta pe 5 aliaţi serioşi.

Varza şi suratele ei
Companioni detoxifianţi

Binefaceri: Principalul lor atu este bogăţia în compuşi sulfuroşi şi, în special, în glu­co­zinolaţi. În timpul digestiei, aceştia se trans­formă în izotiocianaţi, molecule ce activează sistemul de detoxifiere şi accelerează eliminarea substanţelor cancerigene, împiedicându-le să pro­voace "daune" materialului ge­netic al celulelor.
Recomandări: De cel puţin două ori pe săptămână. Nu puse la fiert direct în apă clocotită, deoarece compuşii sulfu­roşi se pierd în apă, şi nici fierte prea mult, pentru a păstra en­zi­mele care permit trans­forma­rea gluco­zino­laţilor.

Ceaiul verde
Antioxidantul-rege
 
Binefaceri: Frunzele sale sunt foarte bo­gate în catehine (o treime din greutatea lor), mo­lecule cu o mare putere antioxidantă. Acestea blochează angiogeneza, adică formarea reţelei sangvine necesare dezvoltării celulelor precan­ceroase şi facilitează apoptoza (moartea celulară programată) acestora din urmă.
Recomandări: Studiile au arătat o redu­cere cu 50% a riscului de cancer la marii băutori de ceai. Dar şi doar două ceşti de ceai pe zi prezintă binefaceri. Preferaţi ceaiul verde japo­nez şi in­fuzaţi-l suficient de mult pentru o bună pro­pa­gare a catehinelor şi pentru o reducere a efec­te­lor stimulante ale teinei (importantă, dacă ceaiul este băut seara).

Curcuma
Vedeta anti-inflamatorilor

Binefaceri: Conţine curcumină, una din moleculele cele mai antiinflamatorii din regnul vegetal. Or, inflamaţia joacă un rol important în apariţia a numeroase afec­ţiuni. Împiedicând producerea de molecule inflamatorii de către celulele precan­ce­roa­se, curcumina previne transfor­marea aces­tora în cancer.
Recomandări: Un vârf de cuţit de curcuma în fiecare zi este doza optimă. Dar şi încorporarea ei regulată în diverse feluri de mâncare este suficientă! Curcuma e bine să fie consumată împreună cu o materie grasă, precum uleiul, pentru a uşura ab­sorbţia ei intestinală şi trebuie asociată cu piperul, a cărui piperină potenţează efec­tele.

Roşia
Prietena prostatei

Binefaceri: Incidenţa cancerului de prostată este mai redusă în ţările mari consumatoare de roşii (Italia, Spania, Mexic). Această protecţie se datorează cantităţii mari de licopen, un pigment an­tioxidant şi antiinflamator, care îi conferă culoarea roşie.
Recomandări: Mâncaţi roşii pe să­turate, atât vara, cât şi în celelalte ano­timpuri. Şi nu evitaţi sosul de roşii: prin fierbere, conţinutul în licopen creşte, iar asimilarea acestuia se face mai uşor în combinaţie cu o materie grasă precum uleiul.

Usturoiul
Atuul digestiei

Binefaceri: Legumele din familia alia­ceelor (usturoiul, ceapa, prazul) conţin com­puşi sulfuroşi care accelerează eliminarea substanţelor can­cerigene. Consumul regulat de usturoi reduce riscul apariţiei cancerului, mai ales al celui di­ges­tiv (de sto­mac, de intestin, de colon).
Recomandări: 14 căţei de usturoi crud pe săptămână. Adăugaţi-l în salate sau în mâncăruri la sfâr­şitul fiertului, pentru că una din enzimele sale benefice pentru sănătate se dezactivează prin căldură.

VEZI LISTA COMPLETĂ AICI

Mai multe articole despre:
lămâie ALIMENTE MEDICAMENT USTOROI