MENIU

Marius Ghilezan - Decriptările ultimului sondaj de opinie: Lebăda neagră se antrenează în ferme străine

Sondaj de opinie

Decriptările ultimului sondaj de opinie: Lebăda neagră se antrenează în ferme străine. Un editorial de jurnalistul Marius Ghilezan.

PSD rămâne în continuare partidul favorit al românilor, AUR e în creștere, PNL, în scădere, relevă ultimul sondaj Sociopol, instituție condusă de Mirel Palada, singurul sociolog cu predicții împlinite. Însă, prin nefericita propoziție a lui Marcel Ciolacu: “S-a terminat cu șmecheria!,” cu referire la antreprenoriatul român, partidul său coboară pe topogan. O jignire mai mare nici că putea fi posibilă. În editorialul de mâine, vom comenta pe larg asumția.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar capitaliza 29 % din voturi, urmat de AUR, cu 23 %, USR cu 15 %, PNL cu 15 % și UDMR cu 5 %. Interesant e că partidul SOS România al Dianei Șoșoacă trece pragul electoral, la fel ca PMP, un partid cu o bună rețea locală. REPER-ul lui Dacian Cioloș nu există în intențiile de vot măsurate, iar Cătălin Drulă, ar obține doar jumătate din voturile partidului.

În cazul în care Consiliul Național al Maghiarilor din Transilvania (în maghiară Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, EMNT), condus de episcopul reformat  László Tőkés, își va depune listele electorale, UDMR nu va mai intra în Parlament.

Așa cum am prevăzut încă din pragul ruperii logodnei sale cu PNL, Ludovic Orban nu face mare brânză cu partidulețul său, Forța Dreptei. Dacă liderii liberali ar trece peste resentimente și ar cunoaște importanța șozului americănesc „The Gathering people” l-ar aduce urgent înapoi, socoteala cu voturile ar ieși pe plus. Se aude prin bălăriile împădurite, că pastorul liberalismului, Klaus Iohannis, l-ar oferta pe Dacian Cioloș cu un loc pe listele PNL, sărăcite nuclear, cu un post de parlamentar, în cazul în care, la europarlamentare, rămâne pe dinafară. Asta ca să aranjeze o încuscrire de interes între Renew Europe și Partidul Popular European.

Fenta cifrelor de moment
E greu de priceput pentru oamenii neimplicați în politica dâmbovițeană, cum de președintele cu o încredere dezastruoasă printre români, dar cu mare poftă de mărire europeană, controlează atât de bine partidul brătienilor.

Nu vom juca prea mult, pe fenta cifrelor de moment. Cele patru alegeri de anul viitor nu se calibrează cu șublerul de azi. Oricând poate apărea vreo lebădă neagră, un eveniment neașteptat, care să stârnească emoțiile. Într-o astfel de situație umorală, logica dispare, iar rațiunea cade prizonieră. Liderul asistat și controlat de sistem va primi o primă electorală. Specialiștii știu de ce și cine aruncă în baltă biata înaripată, la timpul și în momentul convenit prin laboratoare.

Dar ca să facem hatârul iubitorilor de cifre, dacă ar candida Marcel Ciolacu la președinție, acesta ar obține un pic mai mult decât scorul partidului, la egalitate cu George Simion – 30%.. Candidatul PNL Nicolae Ciucă este mult în urmă, cu doar 14%, dar puțină lume intuiește modelul ceh Petr Pavel, generalul ajuns șef al statului.

Ca o supriză, USR urcă pe locul trei, cu 15%, pe un trend nefericit crescător.

PNL coboară pe locul 4, cu 15 %, egalul USR, într-o scădere abruptă.

O știe orice strateg: trendurile sociologice sunt cele mai sigure calcule probabilistice. Greu de urcat după un povârniș, dar nu imposibil. Cine citește și interpretează corect graficele lui Mirel Palada poate observa dinamica încrederii românilor în PNL – când sus, când jos – semn că partidul e viu, doar că-i lipsește energia și vigoarea pentru un nou asalt. Bazinul electoral al PNL a fost și de peste 30 %. Partidul condus de Nicolae Ciucă are potențial, structuri și abilități de piruete politice. Strategii săi ar trebui să știe că partidul brătienilor duce două mari pietre de moară în spate: cârdășia cu PSD și influența nefastă a președintelui Klaus Iohannis, mult prea egocentric spiritului liberal. 

Într-o primă lectură a graficelor publicate de Sociopol, se pot sesiza câteva aspecte de luat în seamă: AUR stă mai bine în dinamica electorală, în comparația cu pățaniile PP-DD-ului lui Dan Diaconescu, PSD și PNL obțin mai multe voturi separat decât împreună. Vorba maestrului Mirel Palada, în campaniile electorale aritmetica simplă “1 +1 nu fac doi.” Cele două bazine electorale nu se contopesc, ca într-o șaormă cu de toate.

Nefericitul Bloc Democratic asigură doar liniștea leadership-ului celor două partide, nu și un câștig electoral de substanță.

Zestrea de 28 de procente a PSD și de 15 % a PNL nu adună în coș  43. Și la ce ajută un astfel de scor, când partida se câștigă cu cincizeci plus unu din voturi?

Sondajul Sociopol mai relevă o enormă spirală a tăcerii. Graficul “Resurse valorice” dezavantajează partidele la putere. Ca vechi terapeut electoral, pot identifica un imens bazin de voturi pentru o mișcare nouă, paradisiacă, bine articulată și creatoare de visuri. Atenție la oxfordiștii bulgari, la Partidul Fermierilor din Olanda, la SYRIZA din Grecia, la “Frații Italiei,” considerați nu demult neofasciști!

Georgia Meloni era nefrecventabilă. A fost preluată
Asta cu stigmatizarea AUR-ului ca partid extremist nu face decât să-i înfoaie pânzele corăbiei electorale.

Narativul obositor al presei globaliste – “extrema dreaptă,” “populiștii,” “urmașii fasciștilor,” “rasiștii au pus ghearele pe puterea de la Roma” – demonstrează, încă o dată, că există un centru de comandă care orchestrează partitura presei occidentale, scriam în urmă cu un an în “România liberă.”

Georgia Meloni conducea “Frații Italiei,” stigmatizat înainte de alegerile de anul trecut din peninsula, drept neofascist. După o răsucire strategică și o acceptare americană, a devenit frecventabilă. Asta după ce a fost îmbăiată în Iordanul Potomacului. Dacă George Simion primește, la rândul său, acest botez? 

În anul 2024, vom avea patru rânduri de alegeri. Europarlamentarele limpezesc hărțile electorale, dar nu sunt definitorii, fiindcă exprimă un vot politic.

Menținerea status-quo-ului în rândurile partidelor de la putere, vânătoarea de vrăjitoare, lipsa de viziune dau apă la moară AUR. Partidul lui George Simion joacă doar pe greșelile adversarilor.

O lebădă neagră, hrănită bine și aruncată în marea electorală, la timpul optim, e singura care i-ar putea opri calea lui George Simion spre finală.

Mă tem că distinsa nomadă e deja antrenată în ferme străine.  

“Crezi că următorul pește prins de DNA va fi un liberal care-și pune solzi de aur?” – m-a întrebat Cozmin Gușă în emisiunea “Ce-i în gușă și-n căpușă.”  “Recunosc că am oprit mulți primari liberali să-și pună solzii de aur. Nu cred că ambasadele străine sunt străine de acțiunile anticorupție. Dezaprob total scoaterea liderilor cu priză electorală prin mecanismele anticorupției din jocul alegerilor. Părinții fondatori ai Americii au dat dreptul și unui pușcăriaș să fie ales președinte,” am răspuns eu. “Deci nu vrei să ne spui despre baronii liberali!” – a fost concluzia lui Cozmin Gușă.

Mai multe articole despre:
Sondaj de opinie marius ghilezan