"Margarina cu urme de unt" stârnește nemulțumirea Asociației pentru Protecția Consumatorilor
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, organizaţie de utilitate publică, îşi exprimă nemulţumirea în legătură cu modul în care agentul economic "Orkla Foods Romania" a realizat etichetarea produsului "Margarină Linco cu unt".
"Aşa cum este specificat pe etichetă, proporţia untului este de 0,5%. Însă tot aici este indicată şi proporţia de sare, tot de 0,5%, aşa încât ne putem întreba retoric de ce acest produs nu s-a numit "Margarină Linco cu sare".
Apreciem că este extrem de improbabilă sesizarea olfactivă a unei cantităţi de 2,5 grame unt într-o caserolă de 500 grame, aşa cum se menţionează în prezentarea produsului – Linco Cu Unt face orice sandviș un răsfăț, păstrând gustul plăcut al untului, dar și calitățile margarinei", se arată într-un comunicat al Asocieției pentru Protecția Consumatorilor dn România.
Normele metodologice privind etichetarea alimentelor, adoptate prin Hotărârea Guvernului nr. 106/2002, cu modificările şi completările ulterioare, la art. 4 prevăd următoarele: "(1) Informaţiile înscrise pe etichetă nu trebuie să inducă în eroare consumatorii, la achiziţionarea produselor, în privinţa: a) caracteristicilor alimentului şi în special a naturii, identităţii, proprietăţilor, compoziţiei, cantităţii, durabilităţii, originii sau provenienţei sale, precum şi a metodelor de fabricaţie sau de producţie [...]".
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România solicită agentului economic să respecte prevederile legale în materie şi să informeze corect consumatorii asupra produsului menţionat.
____
UPDATE: În urma publicării acestui articol, compania Orkla Foods, producătorul margarinei Linco, a trimis către redacţia realitatea.net un punct de vedere pe care îl publicăm integral mai jos:
Referitor la articolul "Margarina cu urme de unt" stârnește nemulțumirea Asociației pentru Protecția Consumatorilor” pe site-ul realitatea.net pe 18.02.2014, pentru informarea corectă a cititorilor dumneavoastră, compania ORKLA Foods România face umătoarele precizări:
Compoziţia şi etichetarea produsului “Linco cu unt” sunt conforme cu standardele legale existente. În plus, etichetarea folosită respectă şi regulile specifice etichetării şi compoziţiei grăsimilor tartinabile, conform cărora există domenii de grăsimi permise pentru fiecare tip de grăsimi tartinabile. Numele acestora trebuie să apară în mod vizibil pe ambalaj, pentru a împiedica acțiunile înșelătoare și omisiunile de informații.
Etichetarea nutriţională este o metodă importantă de a informa consumatorii despre compoziţia alimentelor şi de a-i ajuta să facă o alegere în cunoştinţă de cauză.
Aceste prevederi pot fi consultate în reglementările europene următoare:
Directiva privind practicile comerciale neloiale (Directiva 29/2005 a Parlamentului European şi a Consiliului din din 11 mai 2005, privind practicile comerciale neloiale ale întreprinderilor de pe piața internă față de consumatori şi de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului, a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE şi 2002/65/CE ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului)
Regulamentul privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (Regulamentul UE nr. 1169/2011 al Parlamentului European şi al Consiliului European din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1924/2006 și (CE) nr. 1925/2006 ale Parlamentului European şi ale Consiliului şi de abrogare a Directivei 87/250/CEE a Comisiei, a Directivei 90/496/CEE a Consiliului, a Directivei 1999/10/CE a Comisiei, a Directivei 2000/13/CE a Parlamentului European și a Consiliului, a Directivelor 2002/67/CE şi 2008/5/CE ale Comisiei şi a Regulamentului (CE) nr. 608/2004 al Comisiei)
Aşa cum indică şi reglementările amintite, acest mod de a comunica cu consumatorii noştri este esenţial pentru competiţia de pe piaţă şi pentru bunăstarea clienţilor.
În situaţia de faţă, fiind vorba despre unt, un produs cu efect alergen dovedit ştiinţific, trebuie să li se permită cumpărătorilor, în special celor care suferă de o alergie sau o intoleranţă alimentară, să facă alegeri corecte şi sigure pentru ei.
De aceea trebuie semnalată pe etichetă prezenţa acestui produs cu potenţial alergen, cu atât mai mult cât el este un ingredient de origine animală într-un produs consacrat ca fiind unul în care ingrediente sunt de origine vegetală.
De asemenea, atragem atenţia că Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor, care deţine şi sursa citată de dumneavoastră – site-ul www.apc-romania.ro, este o organizaţie neguvernamenatală, o asociaţie care nu poate fi confundată cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, autoritate de stat care coordonează şi pune în practică strategia naţională în domeniul protecţiei consumatorilor, acţionează pentru prevenirea şi combaterea practicilor care daunează vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor.