MApN anunță investiții în infrastructura Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila"
Guvernul României a aprobat, în ședința de miercuri, indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și modernizarea a încă două pavilioane, H5 și E, din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”. Demersul a fost salutat de Gabriel Oprea, președintele UNPR.
Pe perioada execuției obiectivului de investiții aprobat astăzi, lucrările de intervenție vor viza secția de radioterapie din pavilionul H5, unde se va construi o anexă destinată instalării unui accelerator linear medical cu energii fotonice de 10MV, dotat cu colimator multilamelar și sistem de imagerie MV, kV, CBCT, care va asigura tratamente de înaltă performanță. Suprafața totală construită va fi de 493,5 mp, iar regimul de înălțime propus este format din subsol tehnic și demisol, scrie umpmv.eu.
De asemenea, în aceeași perioadă vor fi realizate lucrări de modernizare a secției de dermatologie și a centrului de imagistică din pavilionul E, prin dotarea cu mobilier și aparatură modernă, atât pentru activitatea curentă, cât și pentru situații de criză în vederea modernizării condițiilor de spitalizare și a spațiilor de lucru pentru personalul medical. La acest pavilion se va construi și un bloc operator pentru dermatooncologie și melanom.
Totodată, pavilionul E va fi consolidat din punct de vedere seismic și va putea fi încadrat în clasa de risc RsIV.
Valoarea investiției pentru modernizarea celor două pavilioane este de 128.604.000 lei, din care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura o finanțare de 25.371.000 lei, diferența fiind acoperită din bugetul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.
Totodată, prin Compania Națională de Investiții, vor fi modernizate și alte două pavilioane.
În urma adoptării Hotărârii de Guvern nr. 571 din 28 aprilie 2022, Pavilionul C, în care funcționează în prezent Laboratorul de anatomie patologică, va fi va fi reabilitat, consolidat, modernizat și transformat într-un Centru Național de Instruire, Abilități Practice și Simulare Aplicată în Medicină, care va cuprinde două amfiteatre cu 60 de locuri, o bibliotecă, o sală de documentare, spații administrative și 11 laboratoare pentru: manopere medicale de bază; pentru telemedicină; pentru imprimare 3D; pentru manopere de urgenţă; pentru simulare situații de combat; pentru anestezie şi terapie intensivă; pentru tehnici chirurgicale de bază; de tehnici chirurgicale avansate, chirurgie minim invazivă, microchirurgie și chirurgie robotică; de angiografie; de endoscopie digestivă și bronhoscopie; pentru ultrasonografie. Suprafața totală construită la acest pavilion va fi de 783,78 mp, iar regimul de înălțime propus este format din subsol, parter și un etaj.
Comandamentul spitalului (pavilionul H2), clădire emblematică în cadrul căreia funcţionează structurile de conducere ale SUUMC, va fi va fi reabilitat și modernizat în vederea creşterii gradului de siguranţă şi confort pentru personal și a eficienţei în exploatare. Suprafața totală construită va fi de 799,4 mp, iar regimul de înălțime propus este format din subsol, parter, etaj și mansardă.
Valoarea totală a investiției este de 32.217 mii lei, din care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura o finanțare de 6.305 mii lei iar Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila, 25.912 mii lei.
Lucrările de modernizare vor permite spitalului să asigure servicii medicale de cea mai înaltă calitate pacienților din sistemul militar, dar și oricărui asigurat din sistemul național de asigurări medicale de sănătate, creşterea nivelului de pregătire profesională a personalului medical la nivelul SUUMC şi naţional și, totodată, pregătirea medicilor români pentru a face faţă oricărei situaţii, atât la pace, cât şi la război sau în situaţii de criză.