MENIU

Ludovic Orban, la Realitatea PLUS: PSD vrea să apere directorii de spitale puși de baroni

orban

Invitat, miercuri seara, la Realitatea PLUS, în emisiunea "Legile puterii", premierul Ludovic Orban a vorbit, pe larg, despre starea de alertă votată în Parlament. 

„Parlamentul nu avea decât competența de a aproba sau respinge hotărârea de guvern privind starea de alertă. Parlamentul a decis să modifice hotărârea de guvern. Parlamentul a schimbat mecanismul pe care l-am gândit noi privind distribuția măștilor către persoanele defavorizate, aflate sub prevederile legii venitului minim garantat. Intenționam ca achiziția să o facem prin intermediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, cel care are competența legală să acorde această formă de sprijin. Distribuția s-ar fi făcut în termen de trei-patru zile prin intermediul Poștei Române. S-a schimbat mecanismul. Distribuția măștilor se va face prin Ministerul Sănătății, care va trebui să aștepte cererile autorităților locale pentru distribuirea acestor măști. PSD a schimbat o altă HG, introducând necesitatea acordului angajatului pentru detașări. Vom fi puși în situația de a nu putea lua măsuri imediate.

Ministrul Sănătății nu mai poate conduce lupta COVID, nu mai poate demite și numi directori de spitale. Ne amintim de problemele de la spitalele din Suceava, Deva, Botoșani, Focșani. Din dorința de a apăra directorii puși de baronii din PSD, din dorința de a menține aceste conduceri, PSD-ul a făcut ce a făcut azi în Parlament. Știam de intențiile PSD și prevăzusem competențe pentru ministerul Sănătății. Prin OUG, ministrul poate coordona actvititatea spitalelor. Treaba noastră este să găsim soluții în orice situație. Noi ne-am făcut treaba, căutând soluții. Este foarte important să stăpânim virusul. Numărul de cazuri active a fost într-o scădere constantă, numărul îmbolnăvirilor scade. Astfel, revenirea la normalitate este mai rapidă. Este clar că virusul este o amenințare în toată lumea. Din păcate, au fost peste 1.100 de decese în România din cauza coronavirusului. Este un soi de iresponsabilitate din partea liderilor politici de a sabota lupta contra SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei”, a declarat Ludovic Orban, în emisiunea "Legile puterii".

Pe de altă parte, șeful Executivului a vorbit și despre decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării de a-l amenda pe președintele Klaus Iohannis pentru declarațiile cu privire la Ținutul Secuiesc.

"Eu nu văd nicio discriminare în declarația președintelui. Cum să-l sancționezi pe președinte pentru apărarea Constiuției? S-au autodescalificat cei de la CNDC cu această sancțiune.  Apare ca o formă de represiune, ca o formă de a închide gura președintelui", a mai spus Orban.

Mai multe articole despre:
Ludovic Orban Guvern