Ludovic Orban anunță când va fi numit noul Avocat al Poporului. Ce spune despre riscul ca USR-PLUS să condiționeze votul
Votul privind numirea noului Avocat al Poporului ar putea fi dat luni. Anunțul a fost făcut de liderul PNL, Ludovic Orban, după ședința coaliției de guvernare. Singurul care și-a depus candidatura este Gyula Fabian, susținut de UDMR.
”Am hotărât în cadrul coaliţiei să demarăm procedura de numire a Avocatului Poporului. Mâine, la ora 9,30, vom convoca Birourile permanente reunite. A fost depusă o singură candidatură şi vom demara procedura. Procedura presupune audiere în Comisiile juridice reunite, urmate de plen. Mâine vom convoca un plen. De asemenea, va fi necesar un vot pentru Consiliul Naţional al Audiovizualului. CNA trebuie să se întrunească în plenul său să aleagă un preşedinte care urmează să fie validat. Cel mai probabil o să avem plenul la care se va face votul şi pe Avocatul Poporului şi pe CNA luni”, a spus Orban, la Palatul Parlamentului, după şedinţa coaliţiei de guvernare.
Liderul PNL a adăugat că votul pentru conducerile celor două instituţii nu va fi miercuri pentru că Parlamentul trebuie să lase timp pentru audierea în comisii a candidatului propus pentru Avocatul Poporului şi pentru că nu este sigur că până miercuri se dă votul în plenul CNA. ”De asemenea, trebuie să facem o analiză cu situaţia privitoare la TVR şi Radioul naţional”, a mai spus Orban.
”USR-PLUS nu a spus niciodată în coaliție că nu va vota Avocatul Poporului. Și eu sunt la fel de preocupat de legea de desființare a SIIJ. Sesizarea către Comisia de la Veneția a fost formulată de ministrul Justiției.
După ce vom avea punctul de vedere al Comisiei, vom discuta în coaliție. Fabian Gyula a fost singurul care și-a depus candidatura”, a răspuns Orban marți seară, întrebat dacă există riscul ca USR-PLUS să condiționeze votul de desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.
Reamintim că, pe 16 iunie, Parlamentul a votat revocarea din funcția de Avocat al Poporului a Renatei Weber. Solicitarea a fost făcută de PNL, USR-PLUS și UDMR. În cerere, coaliția a arătat că Weber a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei. Detalii despre reproșurile coaliției la adresa lui Weber sunt disponibile AICI.
Decizia a fost atacată la Curtea Constituțională de PSD, care a reclamat o ”execuție”.