MENIU

Lovitură pentru Viktor Orban! Ce a decis Justiția din Ungaria

O gură de aer pentru presa din Ungaria. Premierul Viktor Orban se lovește de Justiția ungară în încercarea de a acapara, de partea puterii, toată piața de media din țara vecină. Magistrații au decis că este ilegală crearea unui consorțiu media pro-guvernamental, decis anul trecut de regimul  Orban. 

 

Un tribunal din Budapesta a decis că fuzionarea într-un singur grup a sute de media ungare favorabile premierului Viktor Orban încalcă legea, a anunţat miercuri ONG-ul Uniunea pentru Libertăţi Fundamentale (TASZ), relatează agenţiile EFE şi DPA, potrivit Agerpres.

Această organizaţie s-a adresat anul trecut, în 2019, justiţiei în legătură cu crearea în noiembrie 2018 a Fundaţiei de Presă şi Mass-Media Central Europeană (KESMA, în limba maghiară), în cadrul căreia au fuzionat 476 de ziare, website-uri de ştiri, reviste şi companii de publicitate deţinute de persoane apropiate premierului Viktor Orban.

În Ungaria, aproape toate posturile private de televiziune și radio sunt aproape pro-guvern. În noiembrie anul trecut, proprietarii a 476 de instituții media, inclusiv unele dintre cele mai mari din țară, au donat portofoliile media, adică gratuit, unei noi fundații non-profit, cunoscută sub denumirea de KESMA, ale cărei scopuri includ promovarea „valorilor creștine și naționale”. Atunci când grupuri din opoziție au acuzat KESMA că încalcă legea presei din Ungaria, Orban a declarat că fundația este vitală pentru interesul național, scoțând-o de sub jurisdicția autorității pentru mass-media.

Guvernul ungar a emis un decret prin care stabileşte că această fundaţie este o instituţie de ''interes naţional strategic'', prin urmare nu i se aplică legislaţia privind concurenţa.

Instanţa consideră însă că autoritatea ungară privind concurenţa a încălcat legea întrucât nu a verificat dacă există într-adevăr un interes de o asemenea magnitudine în faţa respectivei comasări.

În opinia ONG-ului care s-a adresat justiţiei, a fost creat astfel un imperiu media care din punct de vedere economic distorsionează grav piaţa presei, iar pe plan politic afectează pluralismul mass-media, într-o ţară unde oricum în presă mai sunt puţine voci critice la adresa premierului Viktor Orban.

Decizia comunicată miercuri nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea Supremă.