Lovitură pentru buzunarul turiștilor români în Grecia. Din acest an vor trebui să plătească o „taxă de climă”
Guvernul grec a adoptat recent o „taxă de climă”, care a intrat în vigoare în această lună, în efortul de a finanța reconstrucția zonei afectate de incendiile devastatoare de pădure și inundații.
Incendiile de pădure grave și inundațiile de anul trecut au avut un impact major asupra Greciei și au cerut eforturi substanțiale pentru reconstrucție și restabilirea infrastructurii afectate. Pentru a strânge fondurile necesare, guvernul grec a decis să introducă o nouă taxă de cazare, cunoscută sub numele de „taxă de climă”, care se aplică turiștilor începând cu această lună.
Taxa de reziliență climatică este parte a unui sistem de plată în trepte implementat de guvern și va trebui plătită de către turiști în momentul cazării. Astfel, turiștii care aleg să-și petreacă vacanțele în Grecia vor fi supuși unei sume suplimentare, care va fi percepută în mod direct la momentul înregistrării lor la cazare.
Creșterea taxelor variază de la un euro la patru euro pe noapte, cu sume bazate pe clasificarea oficială a locației. De asemenea, este sezonieră, având efect doar în lunile aglomerate ale turiștilor între martie și octombrie, potrivit publicației Greek Reporter.
Cei care stau în apartamente și hoteluri cu una sau două stele vor trebui să plătească acum un euro și cincizeci de cenți, în timp ce oaspeții la hoteluri de trei stele vor plăti trei eur, scrie ȘtiriDiaspora. Sejururile la hoteluri de patru stele vor fi taxate cu șapte euro suplimentar în baza noului sistem, iar tariful aplicabil pentru hotelurile de lux cu cinci stele va fi de zece euro.
Taxele nu vor fi incluse în ofertele operatorilor și agențiilor de turism și trebuie plătite local, în moneda locală.
Această taxă ar putea pune pe fugă turiștii
Președintele Asociației Hotelierilor Panhellenici, Grigoris Tasios, a exprimat îngrijorări că majorarea taxelor ar putea descuraja turiștii să viziteze Grecia și, în final, ar putea afecta veniturile. Cu toate acestea, în sezonul scăzut între noiembrie și februarie, taxa de reziliență climatică va rămâne la nivelul vechii taxe de ședere.
Guvernul grec a declarat că se așteaptă ca noua taxă să genereze venituri suplimentare de până la trei sute de milioane de euro în 2024, dublând bugetul său de rezerve speciale. Noua taxă se va aplica și la închirierile pe termen scurt rezervate prin platformele online, spre deosebire de vechea taxă de cazare.
"Rezervele speciale vor crește de la 300 de milioane de euro la 600 de milioane de euro", a declarat Mitsotakis într-un discurs anual privind prioritățile economice în Thessaloniki în septembrie anul trecut. Mitsotakis a subliniat, de asemenea, că Grecia își va atinge obiectivele fiscale, indiferent de costul economic al dezastrului provocat de incendii și inundații.
A fost descoperită ”Gena Poftei”, mutația care ne face să ne îngrășăm