MENIU

Londra consideră că o invazie rusă este foarte probabilă în Ucraina și oferă sprijin economic și militar Kievului. Cine face anunțul

Liz Truss FOTO: Profimedia

Regatul Unit este pregătit să ofere Ucrainei garanții de credit de până la 500 de milioane de dolari pentru a atenua impactul unei invazii ruse foarte probabile, a anunțat miercuri ministrul britanic de externe, Liz Truss, potrivit AFP.

Aceste garanții pot ajuta la injectarea de capital critic în Ucraina și pot ajuta economia acesteia să înfrunte furtuna agresiunii ruse”, a spus Liz Truss într-un comunicat.

Regatul Unit stă ferm în spatele Ucrainei și al poporului său. Suntem pregătiți să oferim sprijin economic direct, să furnizăm arme defensive și să expunem încercările Rusiei de a fabrica pretenții false pentru o invazie”, a adăugat ea.

Aceste garanții se referă la împrumuturi de la băncile multilaterale de dezvoltare în favoarea „proiectelor care susțin stabilitatea economică și reforme vitale precum lupta împotriva corupției”, potrivit comunicatului de presă.

Intervievată anterior pe postul de televiziune Sky News, Liz Truss a considerat că este „foarte probabil” ca președintele rus Vladimir Putin să dorească să invadeze Ucraina și ocupe Kievul, după recunoașterea de către Moscova a independenței teritoriilor separatiste pro-ruse.

În urma anunțării, marți, a sancțiunilor britanice care vizează trei oligarhi apropiați de Kremlin și bănci rusești, șeful diplomației a reamintit că Regatul Unit este pregătit să meargă mai departe în cazul unei noi escalade militare.

Acest regim de sancțiuni, „cel mai dur instituit vreodată împotriva Rusiei” de către britanici, îl va „face pe Vladimir Putin și regimul său și economia rusă să sufere”, a subliniat ministrul.

Dar va merge mai departe dacă vedem o invazie totală a Ucrainei, a avertizat ea, referindu-se în special la o limitare a accesului Rusiei la piețele britanice, în special în ceea ce privește datoria suverană.

Aceste noi sancțiuni vor fi luate împreună cu aliații noștri internaționali, a spus Liz Truss la Sky News.