Locul de muncă unde începătorii primesc 7.000 de lei pe lună dar românii nu se înghesuie. „Așa spun toți patronii la început, dar după aia iau și pielea de pe oameni”
Mulți români se plâng că trăiesc rău, câștigă puțin și de abia își duc traiul de la o lună la alta. Cu toate acestea, un patron care oferă 7.000 de euro lunar, cu posibilitatea ca această sumă să crească ulterior, se lovește de un val de critici în momentul în care își anunță intenția de a angaja forță de muncă pentru proiectele din firma sa.
Potrivit statisticilor Eurostat, românii se află într-o situație financiară precară față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Cu o rată ridicată a sărăciei și salarii considerate de mizerie, mulți români se văd nevoiți să emigreze în căutarea unor oportunități mai bune în străinătate. Această situație alarmantă pune în evidență nevoia acută de a găsi soluții pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor români.
Cu toate acestea, în România există și oportunități de a găsi un loc de muncă bine plătit. O astfel de oportunitate a fost semnalată pe Facebook de patronul unei firme de construcții, care anunță intenția de a angaja meseriași pentru proiecte de construcții. Anunțul său, însă, a fost întâmpinat cu un val de critici și suspiciuni:
„Am decis să îmi extind echipa și angajez meseriași care zidari, faianțari și zugravi. Salariul net este 7.000 de lei la început, dar cei care arată că vor să muncească și știu să o facă pot să fie convinși că vor câștiga mai mult după câteva luni, când salariul le va crește progresiv”, a scris pe Facebook un antreprenor în domeniul construcțiilor.
Rectificarea bugetară, din nou în discuție. Cum are de gând Guvernul să împartă banii publici
El a mai menționat că asigură toate formele legale de angajare și că atunci când se vor face deplasări în țară, salariații vor primi bani pentru transport și cazare, plus diurnă. Anunțul a fost întâmpinat cu rezerve de unii dintre cei care l-au citit.
„Așa spun toți patronii la început, dar după aia iau și pielea de pe oameni”, a scris cineva. Altul a spus că meseriașii care acceptă să lucreze pentru alții în loc să-și facă propria firmă sunt pe cale de dispariție. „Dacă îți faci firmă câștigi de două sau de trei ori mai mult decât salariul ăsta. Desigur, dacă ești bun meseriaș și serios. De lucru este, prețurile sunt mari, se câștigă grozav. Întreb deci, de ce s-ar angaja cineva în loc să-și facă propria firmă?”, a întrebat el.
Autorul mesajului inițial a revenit cu explicațiile. „Sigur că meseriașii își pot face firmă, dar multora nu o să le convină să se ocupe de detaliile birocratice și să caute de lucru. Am avut un angajat care după un an și ceva s-a lăsat de muncă că își deschide firmă. După câteva luni m-a rugat să-l reprimesc. Mi-a spus că și-a deschis o firmă cu fratele său, dar că i-a apucat disperarea când au văzut câtă birocrație e. Au cheltuit mai mult decât au câștigat și nu au reușit. Așa fac mulți, apoi se dau cu capul de pereți când află ce au ratat din cauza birocrației, că stau să dea cu subsemnatul pe la Finanțe în loc să facă efectiv bani. Așa e dacă nu se pricep bine și la partea asta, se chinuie cu birocrația în timp ce alte firme câștigă bani grei”, a scris el.
„Vrăjeli, fac pariu că nu plătești taxele la stat”, „Oamenii, angajații tăi, știu cât de mult câștigi de pe urma lor?” și „La început îi iei cu binișorul, apoi ajungi să fii zbir”, au fost doar câteva dintre mesajele neîncrezătoare.
Însă au existat și cel puțin pe atâtea mesaje pozitive. „Aș vrea să vin, lăsați-mi datele de contact”, a spus unul dintre cei interesați, iar alții au cerut detalii despre programul de muncă. În discuție a intervenit și un fost angajat. „Îl cunosc pe Nelu, ce zice aia face, e altfel de patron decât mulți pe care îi știți. Eu m-am pensionat, dar trei ani de zile, după ce m-am întors în țară din Franța, am lucrat la el și nu pot să zic decât lucruri bune despre un om ca el”, a fost mărturia fostului angajat.