Cine este Ligia Deca, viitorul ministru al Educației - Decizia PNL după demisia lui Sorin Cîmpeanu
Ligia Deca va fi viitorul ministru al Educației. PNL a decis că actualul consilier prezidențial este cea mai bună soluție pentru a continua reforma în educație.
Liberalii s-au întrunit luni, pentru a discuta despre numirea din fruntea Ministerului Educației după demisia lui Sorin Cîmpeanu, la aproape un an de la numire. Portofoliul Educației aparține PNL în algoritmul coaliției cu PSD și UDMR.
În BPN au fost 61 de voturi pentru Ligia Deca și două abțineri, acestea fiind exprimate de Flrin Roman și Florin Cîțu.
Ligia Deca a participat la şedinţa BPN al PNL.
Propunerea PNL cu Ligia Deca - ministrul Educației urmează să fie prezentată în coaliție, apoi va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru aprobarea președintelui Klaus Iohannis.
Ulterior, decizia a fost anunţată oficial de Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul oficial privind propunerea Ligie Deca pentru șefia Ministerului Educației și a precizat că „este în măsură să preia din mers pachetul legilor educaţiei, pentru ca acesta să fie aprobat în Guvern şi apoi în Parlament”.
„Aș dori să mulțumesc membrilor PNL pentru încredere. De altfel, PNL si-a asumat de la inceput proiectul România Educată. Am contribuit la acest proiect si doresc operaționalizarea viziunii România Educată”, a anunțat Ligia Deca, după anunțul făcut de premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, despre înlocuitorul ministrului Educației.
Întrebată care vor fi primele măsuri, Ligia Deca a explicat că le va anunța după ce va ajunge la minister.
„România Educată include o diagnoză a sistemului de educație, avem nevoie de o reformă profundă. Și de aceea viziunea mea si activitatea ministerului vor încerca să răspundă la problemele învățământului românesc”, a declarat Ligia Deca.
Despre plagiate și anunțul președintelui Iohannis privind „toleranță zero la plagiat”, Ligia Deca a anunțat ca va „operaționaliza România Educată în literă și spirit”.
Cine este Ligia Deca, viitorul ministru al Educației
Ligia Deca a fost numită consilier de stat la data de 29 iunie 2015, iar la data de 23 decembrie 2019, a fost numită în funcția de consilier prezidențial.
Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012), potrivit Biografiei prezentate de Administrația Prezidențială.
În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).
Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România.
***Ligia Deca, propunereea PNL pentru portofoliul Educației, vine după ce Sorin Cîmpeanu a demisionat pe 29 septembrie după acuzații că ar fi plagiat cursuri universitare. Ca ministru interimar la Educație a fost numit Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării. Sorin Cîmpeanu a anunțat luni că a făcut „un pas în spate” și că decizia de a demisiona de la Ministerul Educației a fost „unilaterală”, pentru „a nu periclita legile Educației”.