Legumele româneşti, în SARABANDA SCUMPIRILOR. Ar putea dispărea de pe piaţă
Cu un cost al gigacaloriei majorat cu 40% de la începutul anului, cel mai mare producător de legume de seră de la noi din ţară şi-a suspendat activitatea încă de săptămâna trecută. Ce înseamnă acest lucru pentru consumatorul român? Dacă până la jumătatea lunii februarie nu se va găsi o soluţie care să ducă la ieftinirea agentului termic, nu există decât două scenarii: fie vor dispărea de pe rafturile supermarketurile cele 50 de mii de tone de legume de seră româneşti, iar în locul lor vor intra legume de import. Fie preţurile lor vor creşte cu 50%, o majorare la care vor ralia toţi ceilalţi jucători din piaţa de legume-fructe.
Legumele româneşti ar putea dispărea de pe piaţă, iar preţurile ar putea fi făcute de importatori. De acest lucru se tem producătorii autohtoni, care sunt nemulţumiţi că Primăria Capitalei a decis să scumpească gigacaloria pentru agenţii economici cu aproape 40%, de la 212 lei la 294 de lei, fără TVA.
Cristian Rusu, director Hortifruct: "Noi detinem aproape 70% din legumele romanesti din toate supermarketurile, ori in momentul in care vom lua gigacaloaria la acest pret, nu vom mai putea sustine activatea de productie. Noi ne asteptam la o crestere aproape instantanee cu 50-60% a preturilor pentru ca importatorii din turcia si cei din piata neagra vor ramane singuri pe piata".
Cum Radet-ul este doar distribuitorul agentului termic pe raza Capitalei, un preţ mai bun pentru gigacalorie trebuie să vină de la producător, adică de la Centrala Termoelectrica Sud. Negocierile se duc acum la ministerul energiei.
Alexandru Jurconi, preşedinte Proagro: "Daca Dumnezeu da si ies bine calculele si se inteleg, atunci Leoser continua activitatile, altfel vom avea un gol intre 30 si 50 de mii de tone de legume pe care il vor umple importatorii. La ce pret? Reducerea activitatii Leoser va duce la conduce la o crester de pret a legumelor cu 50%. Ce vor face toti ceilalti? Se vor alinia? Cine va plati? Consumatorul".
Cele 150 de hectare de sere afectate asigură mai mult de jumătate din producţia de legume de seră la nivel naţional.