"Legile Puterii" | Octavian Jurma: Riscul să apară un focar între vaccinați produs de vaccinați este foarte mic
Epidemiologul Octavian Jurma, invitat la emisiunea Legile Puterii, a precizat, marți seară, că riscul de a apărea un focar între vaccinați produs de vaccinați este foarte mic. În plus, medicul a afirmat că excepțiile de la măsurile de prevenire împotriva Covid-19 sunt un semn de anarhie.
,,Riscul să apară un focar între vaccinați produs de vaccinați este foarte mic.
Din fericire, școlile sunt un spațiu sigur, în mod normal. Toată această argumentație, în care școlile sunt folosite ca argument să mutăm pragul în sus ca, de fapt, noi să nu închidem nimic în economie, face ca școala să fie un pion foarte important în pandemie. Școala este importantă, din două puncte de vedere: este singurul loc în care anumite familii sunt în contact social-epidemiologic, iar amenințarea este asimetrică pentru adulți, pentru că nu poți să scoți copilul din contextul familiei. Dacă un copil merge la școală și își infectează părintele, riscul este mult mai mare pentru părinte să facă o formă mult mai gravă de boală și deces decât pentru copil. Riscul ca părintele să producă o formă gravă de boală sau decesul copilului este infim", a explicat Octavian Jurma.
În plus, medicul a afirmat că excepțiile de la măsurile de prevenire împotriva Covid-19 sunt un semn de anarhie.
,,În valul 1 noi nu ne-am sfiit să facem pe dos decât a făcut restul Europei, toți au lăsat lucrurile să meargă relaxat, noi ne-am închis, am salvat o mulțime de vieți. Noi acum facem pe dos, nu ne sfiim să facem în continuare lucrurile bune care se întâmplă în restul Europei. Repet, cel mai important lucru acum este să creăm o predictibilitate.
În ciuda acestor măsuri care s-au anunțat, ele nu oferă un sentiment de siguranță. Tot ce s-a anunțat cu tam-tam sâmbătă, luni am văzut deja o grămadă de excepții anunțate de anonimi prin ministere, care își permit să modifice documente legale, de la Corpul de Decizie, până la publicare. Asemenea lucruri sunt semn de anarhie, pentru că, dacă cineva își asumă libertatea să faca ce vrea el, să modifice niște hotărâri într-un comitet extrem de important pentru țară și a aparut la tipar alta decât s-a trimis la tipar, este un lucru foarte grav. Nu este normal să se întâmple așa ceva", a conchis medicul.