MENIU

Legea salarizării, uitată de aleși după Paște. Lia Olguţa Vasilescu: O depunem cât mai repede

Liviu Dragnea, "patronul" noii legi a salarizării

Legea salarizării mai aşteaptă. PSD ar fi trebuit să depună, săptămâna aceasta, proiectul privind salariile din sectorul bugetar, aşa cum a promis Liviu Dragnea. Colegii acestuia susţin, însă, că legea nu are nicio şansă să ajungă până vineri în Parlament, potrivit Realitatea TV. Pe de altă parte, Lia Olguţa Vasilescu a declarat la Parlament, că nu s-au depus amendamente care să modifice vizibil esenţa proiectului, iar potrivit acesteia legea va fi depusă "Cât mai repede", urmând ca legea să se aplice de la 1 iulie. 

UPDATE 12.00 "Legea este în linie dreaptă, iar orizontul de timp este, cum scrie în programul de guvernare, că de la data de 1 iulie ea să se aplice. Se va aplica obligatoriu de la data de 1 iulie. Legea este bună, vor mai fi făcute probabil suficiente amendamente în Parlament și suntem deschiși. Am apucat să mă uit pe amendamentele care au sosit până acum pe adresa pe care am dat-o, a Ministerului Muncii, în majoritatea dintre cazuri nu s-a citit legea pentru că altfel nu aveau cum să facă asemenea greșeli sau să pună astfel de întrebări. Pur și simplu, ei își includ vechimea în salariul de bază, cum era până acum, dar această lege are vechimea în afara salariului de bază, după care se adună și la ele se aplică sporurile", a spus ministrul la Palatul Parlamentului.

Ea a adăugat că urmează să studieze toate amendamentele care au venit pentru acest proiect și să mai aibă întâlniri cu câțiva dintre liderii de sindicat.

"O să depunem legea în Parlament cât mai repede. Eu nu am niciun stres că ea nu va trece destul de repede în Parlament, tocmai din cauza aceasta am luat și amendamentele care mai sunt depuse de parlamentari să vedem ce mai putem modifica noi direct, ca atunci când o depunem să nu mai fie nevoie să stăm foarte mult în dezbaterea parlamentară. Am luat în calcul și o eventuală retrimitere a președintelui către Parlament. Luna iunie să fie pentru atacul la Curtea Constituțională sau pentru întoarcerea în Parlament. Mai avem o lună în care putem să intrăm cu ea în dezbatere și dacă este corectată, nu va mai fi necesară o dezbatere atât de îndelungată", a menționat Vasilescu, potrivit Agerpres.

Ministrul Muncii a precizat că, în legea salarizării, salariul de bază al președintelui va fi cel mai mare, dar vor exista alte categorii care, după ce li se vor adăuga sporurile, vor avea venituri mai mari ca ale președintelui.

Legea salarizării mai aşteaptă! Partidul Social Democrat ar fi trebuit să depună, săptămâna aceasta, proiectul privind salariile din sectorul bugetar, aşa cum a promis preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Colegii acestuia susţin, însă, că legea nu are nicio şansă să ajungă în această săptămână pe masa senatorilor şi a deputaţilor. Ba mai mult, precizează că nu s-a stabilit un orizont de timp pentru depunerea proiectului.

"O săptămână, 10 zile în plus nu strică nimănui, ba dimpotrivă. Este o perioadă în care toată lumea - de bună și rea credință - are posibilitatea înainte să fie depus proiectul de lege la Parlament să-l studieze", a declarat Liviu Dragnea înainte de Paște.

Asta spunea preşedintele PSD, Liviu Dragnea, săptămâna trecută, când era aşteptat să ajungă în Parlament proiectul noii legi a salarizării. Termenul a trecut, proiectul rămâne în acelaşi stadiu. Tot în dezbatere publica.

Proiectul pus în dezbatere publică de PSD spune că primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017, pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor. Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare e de 1 la 12.

Cenușăreasa din noua lege a salarizării. Cine sunt bugetarii uitați de guvernarea PSD

Cea mai mare leafă ar urma să-i revină preşedintelui României: 17.400 de lei brut. Premierul ţării şi preşedinţii celor două camere vor avea un salariu de bază de 16.675 de lei. Cea mai mare leafă din administraţie îi va reveni primarului Capitalei: 14.065 de lei, în timp ce şefii consiliilor judeţene vor primi 13.050 de lei pe lună.

În Parlament, sunt şanse mari ca proiectul să sufere modificări.Partidele, inclusv PSD, au depus amendamente în acest sens.

"Amendamentele vor fi făcute publice, le vom explica în detaliu. Ca și aprecere pe legea salarizării. Este o fumigenă. Nu are nicio legătură cu realitatea. Va arunca praf în ochi a milioane de oameni care așteaptă o gură de oxigen pentru echitate", a declarat Raluca Turcan, președintele interimar al PNL.

Mai multe articole despre:
legea salarizării