MENIU

Legea privind implementarea rețelelor 5G a primit raport de adoptare din partea deputaților

Rețele 5G

Comisia juridică, cea pentru apărare şi cea pentru tehnologia informaţiilor au dat, astăzi, raport de adoptare proiectului de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructurile informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. 

Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

"Pentru realizarea scopului prevăzut la articolul 1, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi. Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării", se arată în proiectul citat de Agerpres.

La începutul acestei săptămâni, premierul Florin Cîţu anunţa că proiectul de lege privind licența 5G va merge în Parlament în procedură de urgenţă şi se aşteaptă ca raportul să fie în această săptămâna în Camera Deputaţilor şi apoi să meargă în Senat.

Proiectul a stârnit reacții contradictorii, după ce în media au apărut informații potrivit cărora ministrului Economiei, Claudiu Năsui, s-ar fi opus legii care prevede implementarea tehnologiei 5G în România. Într-o postare pe rețelele de socializare, Năsui a catalogat drept "minciună" informația. Reacția a venit la câteva ore după ce premierul Florin Cîțu s-a declarat surprins și a precizat că va cere lămuriri chiar de la ministrul Economiei. 

Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi a fost adoptat de comisiile de la Cameră în forma transmisă de Executiv. În forma transmisă de Executiv, furnizorii pot livra echipamente pentru rețeaua 5G doar cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), care să ateste că nu prezintă riscuri pentru securitatea cibernetică.

România trebuie să țină cont de regulile impuse la nivel european pentru implementarea tehnologiei 5G, atrag atenția operatorii economici. De aceeași părere sunt și reprezentanții Confindustria, o asociație ce susține interesele mediului de afaceri italian, activ în România.

Opinia specialiștilor în zona de 5G

„Proiectul 5G este esențial pentru competitivitatea teritorială, această tehnologie fiind importantă pentru cetățeni, indispensabilă pentru companii și necesară pentru țară. Fiecare sector al economiei și al societății ar putea beneficia de servicii digitale inteligente”, se arată într-un comunicat transmis de Confindustria.

Reprezentanții asociației au încredere că România va elabora un plan de dezvoltare pentru rețeaua 5G, urmând standardele și regulile Comunității Europene. Astfel, vor putea fi exploatate cât mai mult fonduri Next Generation, în condițiile îm care Europa dorește să promoveze infrastructura digitală, cu reguli unitare în toate țările UE.

Deputații ar putea adopta proiectul care reglementează tehnologia 5G în România imediat după sărbători. Dacă Parlamentul va adopta forma transmisă de Guvern, atunci furnizorii vor putea livra echipamente pentru rețeaua 5G doar cu aviz de la CSAT.