Legătura dintre varza murată și cancer. Nu s-a știut asta până acum
Murăturile sunt legumele care trec printr-un proces de fermentaţie acido-lactică în timpul căreia se generează diferite substanţe biologic active, cum ar fi vitamine, acid lactic etc. Sub influenţa microflorei de fermentaţie acestea capătă valoare nutriţională deosebită, devenind practic alimente funcţionale probiotice.
Microflora de fermentație adaugă valori nutriționale deosebite legumelor care sunt puse la murat. Astfel, acele legume devin alimente care funcționează precum probioticele.
Aceste alimente probiotice ajută digestia, ajută la detoxifierea organismului și nu în ultimul rând întăresc sistemul imunitar.
„Murăturile reprezintă soluţia pe perioada iernii pentru aportul de vitamine hidrosolubile-A,E,K şi minerale din legume. Sunt o sursă importantă de fibre pe perioada iernii alături de cereale integrale şi fructe.
Sunt utile astfel pentru reglarea tranzitului intestinal. În plus, conţin în urma fermentaţiei cantităţi crescute de drojdie cu conţinut bogat în vitamine din grupul B”, a spus Ştefan Ionuţ, nutriționist.