MENIU

Lactate cu prețuri de coșmar. Românii se uită și merg mai departe. Fermierii își duc animalele la abator

Foto arhivă

Nu scăpăm de prețuri mari nici anul acesta. Lactatele au ajuns pe lista produselor de lux după scumpirile la energie, furaje și ambalaje. 

 Brânza telemea costă 55 de lei kilogramul iar untul se vinde cu 20 de lei pachetul. Chiar și litrul de lapte costă dublu și cel mai ieftin se vinde cu 6 lei.

Scumpirile la energie, furaje și ambalaje se reflectă în prețurile de la raft, cel puțin dacă vorbim de lactate.

„Cumpărăm lactate, dar sunt foarte scumpe. De la 3 lei și ceva la cutia, acum e 6 lei și brânzeturile și toate, toate și cașcavalul și brânzeturile și lactatele tot”, spune un cumpărător.

Nu îmi mai permit, mai puțin ..din toate mai puțin, toate sunt foarte scumpe. Brânza pe primul plan, untul .. nu mai vorbesc.. nu-l mai iau de mult”, spune un alt client.

Dacă se scumpește tot .. ce pot sa fac? Avem niște conducători care, după parerea mea, nu țin cu țara”, spune un om nemulțumit.

Un litru de lapte iese pe poarta fermei la un preț de 2,7 lei, aproape dublu față de anii precedenți. Iar la această sumă se mai adaugă și transportul, procesarea, distribuirea și magazinul, iar prețul final de la raft este la peste 10 lei pe litru de lapte.

Probleme au și fermierii iar mulți dintre ei au început să ducă animalele la abator.

„Altă soluție nu avem decât să reducem efectivele. De la 1.200 am ajuns, în momentul de față la vreo 700 de capete și în continuare reduc. Deci, aproape jumătate a fost dusă la abator. Da, la abator! Le-am dus la abator și cu preț mic pentru că toată lumea ducea animale la abator. O să se cunoască în viitor, e o lipsa de carne de vită destul de mare, probabil se va importa pentru că în altă parte nu o să mai fie”, spune fermierul Claudiu Davițoiu.

Fermierii spun că în ultimul timp zilnic în România se sacrifică aproximativ 8.000 de capete de animal. 

Mai multe articole despre:
lapte branza lactate fermieri animale