MENIU

Istorie sub ochii nostri. Carol al II-lea, inhumat langa fiul care NU l-a iertat niciodata

La 66 de ani de la moartea sa, rămăşiţele Regelui Carol al II-lea au fost mutate, astăzi, în noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeş. Custodele coroanei, principesa Margareta, nu a participat la slujba religioasă. 

Rămăşiţele regelui Carol al II-lea au stat timp de 16 ani într-o criptă aflată în spatele Mănăstirii Curtea de Argeș. Acum, sicriul cu osemintele monarhului a fost mutat în necropola nouă din Catedrala Arhiepiscopală, lângă Regele Mihai și Regina Ana. 

Academicianul Răzvan Theodorescu a spus că este vorba de un moment istoric și că vorbim de al treilea rege al României care de astăzi de odihnește în pământul patriei. 

"Este simbolul unui stat într-o monarhie este dinastia. Or statalitatea românească, unul dintre marile noastre câștiguri, a fost reprezentată de dinastie. De vechile dinastii... vechea dinastie a Basarabilor se află aici la Curtea de Argeș. Noua dinastie a Hohenzollernilor se află la Curtea de Argeș", a spus Theodorescu.

Custodele Coroanei, principesa Margareta, a lipsit de la ceremonie. La slujba de înmormântare au fost prezenți principele Radu, principesa Maria, principesa Sofia, principele Nicolae și soția sa, dar și Prințul Paul de România și Prințesa Lia.

"Nu am cunoscut toată povestea, dar el a vrut să fie în țara lui înapoi, dar lângă Regele Ferdinand și Regina Maria, asta m-a... pe moment asta nu e încă. Dar asta a fost problema pentru mine. Nu știu de ce nu a putut sta în catedrala veche, dar asta e altă poveste. Mi-ar fi plăcut să văd mai mulți tineri, sincer. Din păcate, tineretul nu mai este interesat. Mulți dintre ei nici nu știu ce înseamnă regalitate. Este un simbol și un exemplu de urmat. Regele Carol al II-lea a fost un monarh creativ, un monarh cult, care a domnit în condiții grele pentru orice șef de stat din perioada respectivă și care a încercat să păstreze unitatea regatului României Mari. Ce se întâmplă astăzi este o reparație istorică. Ne aflăm din respect pentru istorie și pentru Regina Maria", a declarat Paul de România.

Carol al doilea a fost o personalitate controversată. El a renunțat de trei ori la prerogativele sale de moștenitor al Coroanei, drept pentru care fiul său Mihai a fost proclamat principe moștenitor, iar la vârsta de doar șase ani a devenit rege. Mihai a domnit însă doar trei ani. Carol al Doilea și-a detronat fiul în 1930. Domnia sa a durat zece ani. În 1940 a abdicat în favoarea fiului său Mihai, care a domnit până în 1947. Carol al Doilea a murit în 1953, la Lisabona, unde a fost depus în Panteonul regilor Portugaliei.

Trupul fostului Rege al României, Carol al II-lea, este scos din vila sa din Estoril și dus spre locul în care va fi îngropat, în Lisabona. Viața sa tumultuoasă s-a încheiat în exil. A murit aproape uitat de poporul său.

Rămășițele sale au fost aduse în România abia în 2003. Fiul său Mihai nu a participat atunci la funeralii. La Curtea de Argeş urmează să mai fie aduşi, în următorul an, încă doi membri ai Familiei Regale: fratele lui Carol al II-lea, prinţul Mircea, răpus de febra tifoidă în Primul Război Mondial, dar al cărui loc de veci este acum în Castelul Bran, într-o criptă care trebuie restaurată, şi Regina mamă Elena. 

Mai multe articole despre:
rămăşiţe Repatriere carol al doilea