"La 10 noiembrie ne alegem împărat?!" Concluzie sumbră despre lipsa dezbaterilor în campanie
Organizația nonguvernamentală APADOR-CH critică lipsa totală a dezbaterilor în campania electorală pentru prezidențiale. Cu doar o săptămână înainte de primul tur de scrutin, cei de la APADOR-CH remarcă faptul că toți candidații "aleargă pe culoare separate şi au grijă să nu se intersecteze deloc", ca și cum "ne vom alege un împărat", nu un președinte.
Pe 10 noiembrie 2019, adică peste puțin mai mult de o săptămână, va fi primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui ţării.
"Anul acesta, însă, după cum merg lucrurile şi în absenţa confruntărilor/dezbaterilor directe între candidaţi, care aleargă pe culoare separate şi au grijă să nu se intersecteze deloc, se pare că ne vom alege un împărat. A cărui singură obligaţie faţă de cetăţeni este să se lase adulat", spun cei de la APADOR-CH într-un comunicat de presă.
Teoretic, după lege, cu 30 de zile înaintea primului tur se desfăşoară campania electorală. Potrivit aceleiaşi legi (nr. 370/2004 – pentru alegerea preşedintelui), campania electorală constă în exprimarea opiniilor candidaţilor şi „simplilor" cetăţeni în cadrul:
– mitingurilor
– adunărilor
– marşurilor
– mass-media
Art. 38 din Legea 370/2004 conţine o prevedere generoasă, dar complet inutilă, deoarece în practică nu este respectată şi nu există o sancţiune formală pentru nerespectare, explică experții ONG-ului:
"Articolul respectiv prevede că, în primul rând, campania electorală care se desfăşoară prin posturile de televiziune sau radio, publice sau private, trebuie să servească interesului general al electoratului de a primi informaţii corecte, astfel încât să-şi poată exercita dreptul de vot în cunoştinţă de cauză.
Legea nu stabileşte însă o obligaţie expresă a candidaţilor de a se întâlni, în campania electorală (sau cu alte ocazii) în confruntări/dezbateri directe. Dar, la nivel cutumiar şi al bunului-simţ, astfel de confruntări directe între candidaţi au avut loc în timpul campaniilor electorale din anii precedenți. Este adevărat, confruntările directe au fost din ce în ce mai rare, odată cu trecerea timpului. Iar în campania asta au lipsit, vorba lui Caragiale, cu desăvârşire".
Prima dezbatere din campania electorală. Paleologu și Hunor s-au duelat în citate din filosofi
Ce ar putea face electoratul care se simte înşelat, desconsiderat, ignorat prin noncombatul candidaţilor?, se întreabă organizația civică.
APADOR-CH propune să fie introdusă obligaţia participării nemijlocite (nu prin avatari) la un număr minim de dezbateri electorale, pe durata campaniei electorale şi în perioada dintre cele 2 tururi (câte 2-3 dezbateri pentru fiecare fază/perioadă, de exemplu).
Dezbaterile ar putea fi organizate de televiziunea publică şi de 2-3 televiziuni cu audienţa cea mai ridicată. S-ar putea găsi şi sancţiuni destul de eficiente pentru a asigura respectarea acestei noi obligaţii: de exemplu, reducerea cu 10-15%, pentru fiecare absență a candidatului de la dezbateri, a sumelor primite de la stat pentru desfăşurarea campaniei electorale, spun specialiștii ONG-ului citat.